ŽAR

Marinirano meso je bolj mehko in okusno

Objavljeno 29. april 2020 11.52 | Posodobljeno 29. april 2020 11.52 | Piše: Alenka Kociper

Živila na vroči plošči hitro zakrknejo, tako preprečimo, da bi sokovi iz notranjosti stekli ven; na žaru lahko pečemo meso, ribe, zelenjavo in sir.

Na kontaktnem kuhinjskem žaru lahko pečemo spodaj in zgoraj, hkrati meso in zelenjavo. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Pred nami so lepi dnevi, ki kar kličejo ven, tudi na piknik, vsaj na domačem vrtu. Če vrta nimamo, še ne pomeni, da se moramo povsem odpovedati užitkom na žaru pripravljene hrane. Prav okusno kosilo lahko namreč pripravimo tudi na kuhinjskem električnem žaru. Ne bo sicer enako, saj je drugače, če pečemo na oglju ali na električni plošči, a kljub temu bo okusno, pa še vsaj malo občutka bomo imeli, da smo na pikniku.
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Dobro pečene ribe in meso so na zunaj hrustljavo zapečeni, v notranjosti pa mehki in sočni.

Na električnem žaru lahko pečemo skoraj vsa živila, meso, ribe, zelenjavo in sir, ki so sicer stalnica piknikov. Pri uživanju v domačem balkonskem pikniku ne pozabimo na obzirnost do sosedov, zato ne pripravljajmo jedi, katerih vonj bi utegnil motiti tistega nad nami, zlasti pa si ne moremo omisliti žara na oglje.

Živila, predvsem meso in ribe, ki jih položimo na vročo ploščo, na hitro zakrknejo, tako preprečimo, da bi sokovi iz notranjosti stekli ven. Zato so dobro pečene ribe in meso na zunaj hrustljavo zapečeni, v notranjosti pa mehki in sočni. Za žar izberemo kakovostna živila, predvsem pri mesu in siru bodimo pozorni na to, da se med pečenjem ne bodo izsušila. Zato je od perutnine najbolje izbrati krače in perutničke, od svinjine pa je odlična predvsem vratovina, priljubljeni so tudi kotleti. Na žaru lahko pečemo tudi teletino, pa seveda ribe, cele ali fileje.
Ne bo isto, kot če bi pekli na vrtu, pa vendar bo okusno.


Meso lahko pred pečenjem zgolj nasolimo in po želji popramo, vendar ga praviloma raje mariniramo, saj bo tako mehkejše in bolj okusno. Za marinado uporabimo kakovostno nerafinirano olje, recimo oljčno, ter različne začimbe. Nepogrešljivi so česen, olje, sol, mleta rdeča paprika, pa rožmarin in bazilika, lahko pa meso namažemo tudi z gorčico. V marinadi naj stoji vsaj pol ure, še bolje dlje. Če nimamo dovolj zelišč ali bolj zaupamo že pripravljenim marinadam, lahko kupimo mešanico za žar ali celo pri mesarju že začinjeno meso.

Zelenjava ne zahteva posebne priprave, dobro jo očistimo, operemo in osušimo. Za bučke in jajčevce vemo, da spustijo vodo in se zmehčajo, če jih predhodno nasolimo. Če hočemo čvrsto zelenjavo, je zato pred pečenjem ne solimo. Prav tako to velja za gobe, te narežemo, tik preden jih bomo spekli. 
Deli s prijatelji