NA HITRO

Recepti: lahke in hitre jedi za poletni užitek

Ko je (pre)vroče za kuhanje, pobrskamo po receptih, ki ne zahtevajo preveč časa za štedilnikom. Na hitro skuhamo juho, recikliramo star kruh, sladico pa osvežimo s sezonskim jagodičevjem
Fotografija: FOTO: Špela Ankele
Odpri galerijo
FOTO: Špela Ankele

Poletje je, vroče je in upamo, da sta možnosti samo dve: ali smo že bili na morju ali pa se tja še odpravljamo. Ker med dopustom (in poletno vročino) radi bolj počivamo, smo za danes izbrali tri predloge, za katere ni potrebnega prav veliko kuharskega znanja, vse tri jedi pa so pripravljene hitro in zgolj z minimalno uporabo štedilnika oziroma pečice.

FOTO: Špela Ankele
FOTO: Špela Ankele

 

Juha, solata, sladica


Najprej: juha. Takšna, pripravljena iz lokalne in sezonske zelenjave, po možnosti z domačega vrta. Nekaj dela sicer je, s pranjem in rezanjem, vendar je treba samo še prepražiti čebulo, vreči v lonec preostalo zelenjavo, zaliti z vodo in počakati kratek čas, da se zelenjava nekoliko zmehča, a še vedno ostane čvrsta.

FOTO: Špela Ankele
FOTO: Špela Ankele


Potem: poletna solata s popečenim sirom. Fina tudi zato, ker z njo recikliramo dan ali dva star kruh, ki popečen na malce oljčnega olja dobi novo dimenzijo. Solata je tako bogata, da zlahka nadomesti kosilo ali večerjo, prikladna pa je tudi za potovanja, saj jo lahko zapakirate v posodico in odnesete s sabo, če se s čolnom denimo odpravljate na kak fin izlet. Tu le opomba: dobro je, če popečen kruh zapakirate v ločeno posodico in jed sestavite tik pred postrežbo, saj bo solata tako ohranila hrustljavi element.

V teh dneh najbolj tekne lahkotna hrana. FOTO: Nikolay_donetsk/Getty Images
V teh dneh najbolj tekne lahkotna hrana. FOTO: Nikolay_donetsk/Getty Images


In na koncu še sladica: pavlova, kot jo pripravijo na kranjskih Brionih. To restavracijo s kavarno vodita zakonca Barbara in Tomaž Polenec, ki sta izmenično narekovala recept za super poletno sladico. Kranjske Brione vodita že 17 let, lokacija sredi mesta med gimnazijo in občinsko stavbo pa je tako priljubljena, da so jo v kulinaričnem vodniku Gault & Millau že tretjič zapored označili za eno od najbolj pop(ularnih) mest v gorenjski metropoli. Še en trik povesta: ko so beljakove osnove spečene, lahko počakajo nekaj dni, vendar je pomembno predvsem to, da jim tik pred postrežbo nadenemo smetanovo kapico in okrasimo s sezonskim sadjem.

Mala pavlova, ki jo predstavljamo danes, je okrašena z ribezom z domačega vrta, nanjo pa se lepo poda tudi drugo poletno sadje: jagode, maline, borovnice ...



Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije