OKUSNO

Kvazinadomestki in recept za vegansko mocarelo

Nič nimam proti izdelkom, sem pa močno proti embalaži, zato sama naredim marsikaj, kar se prodaja.
Fotografija: FOTO: Hana Splichal
Odpri galerijo
FOTO: Hana Splichal

Navezanost na določeno hrano je lahko močna ovira pri spremembi. Recimo da bi nekdo želel poskusiti prehrano brez mesa. Kaj potem sploh ješ, je največji pomislek. Verjetno sledijo razmišljanja, da jaz brez tega ne bi mogel.

Večkrat pripovedujem zgodbo o tem, kako sem postala vegetarijanka pred, hm, nekje petinštiridesetimi leti. Oče je bil prepričan, da sem zapadla pod vpliv čudne sekte. V to sem potegnila še mlajšo sestrico. Domači so bili zaskrbljeni, jaz pa trmasta. Takrat smo pogosto jedli v restavracijah, družinska kosila in druženja. Lahko si predstavljate najina krožnika. Pomfri in paradajz solata, v boljših restavracijah tudi pohan sir. Ne vem, od kod se je vzelo moje prepričanje, da ne bom jedla mesa, vsekakor pa nisem čutila nobene navezanosti na čevapčiče, pa tudi če bi jo, ne bi priznala.

Z leti so se stvari spreminjale meni v prid. Svetovni trendi se še danes nagibajo vedno bolj k hrani rastlinskega izvora. Pred leti sem opustila tudi mleko in mlečne izdelke in z veganstvom nimam nobenih težav. Kaj pa z nadomestki? Ja, v kavi bi pogrešala mleko. K sreči ima zdaj že vsak lokal rastlinsko mleko.

Sicer pa se seveda strinjam, nadomestki so nepotrebni. Hladilne police v supermarketih in trgovinah z zdravo hrano so polne nadomestkov mesnih proizvodov za rastlinojedce. Veganske salame, hrenovke, mleko, maslo, smetana in siri, celo čevapčiči. Nič nimam proti izdelkom, sem pa močno proti embalaži. Želim si, da bi čim manj sodelovala pri tem, zato sem si rekla, da zagotovo lahko sama naredim marsikaj, kar se prodaja. Iz mandljev znam pripraviti mandljevo mleko, iz korenčka rezine dimljenega lososa, iz indijskih oreščkov smetano za kuhanje in, zadnji uspeh, mocarelo za pico. Ni nujno, da je za pico, odlična bo v toastu, z baziliko in paradižniki v sendviču, pokapljana z oljčnim oljem na kosu dobrega kruha.

Sprejmete izziv? Veganska mocarela proti bivolji. Ste vedeli, da je to azijsko močvirsko govedo tik pred izumrtjem? Vzrok ni le mocarela, čeprav doda svoje, saj je do ogroženosti divjega goveda prišlo tudi zaradi križanja z gojenim. Glavni krivec je zmanjševanje njihovega naravnega okolja. Pa smo pri embalaži, nenasitni potrošnji in gojenju goveda, enega največjih onesnaževalcev planeta.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije