OKUSNO

Krompirjevo testo za številne jedi

Objavljeno 15. januar 2020 11.43 | Posodobljeno 15. januar 2020 11.43 | Piše: Alenka Kociper
Ključne besede: testo krompir

Priprava ni posebno zahtevna, a da bo testo res okusno in rahlo, potrebujemo dober recept, malce rutine in prave sestavine; krompir naj bo bel.

Krompirjevo testo pripravimo iz kuhnega krompirja, jajc in po želji številnih dodatkov. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Krompirjevo testo je osnova za številne jedi, večinoma kuhane. Vsi poznamo njoke ali svaljke, ki jih prelijemo z raznovrstnimi omakami in ponudimo kot samostojno jed ali pa z njimi kot prilogo dopolnimo katero od mesnih jedi. Sladkosnedi se obliznejo ob omembi slivovih ali mareličnih cmokov, manjše, nepolnjene cmoke pa uporabimo kot zakuho v juhi. Osnova za krompirjevo testo so primeren krompir in moka, jajca, sol ter malo maščobe, običajno dodajamo maslo.
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Poleti pripravimo krompirjeve cmoke s slivami ali marelicami.

V trgovini lahko kupimo že pripravljene njoke, cmoke ali svaljke, z malo truda pa se jih lahko naučimo pripravljati doma. Vsekakor bodo okusnejši, pa še svojim željam jih prilagodimo in jih obogatimo z različnimi dodatki, na primer s skuto, zelišči ali špinačo. Za res dobro krompirjevo testo je ključna kakovost krompirja, običajno uporabimo starega, izberemo pa bele sorte, ki vsebujejo več škroba. Takemu krompirju pravimo, da je moknat, ena od primernih sort je desiree.

Vsekakor izberimo sorto za kuhanje. Pomembna je tudi priprava krompirja, ki ga skuhamo celega, neolupljenega. Ko je kuhan, odlijemo vodo, še vročega olupimo in nemudoma pretlačimo. Lahko kar z vilicami, za večje količine pa je bolje imeti posebno tlačilko, ki je uporabna tudi za pripravo pire krompirja, ali pasirko. Skrbno izberimo tudi moko, najboljša je ostra, lahko jo zmešamo s polovico mehke. Izberimo sveže mleto, saj bo tako testo bolj rahlo.

Razmerje med krompirjem in moko naj bo do 15 odstotkov moke, lahko še manj, tako bodo njoki ali cmoki še bolj rahli. Nekaj žlic moke lahko nadomestimo s pšeničnim zdrobom. Sestavina krompirjevega testa so tudi jajca, nekateri recepti navajajo samo rumenjake. Testo zgnetemo, ko je krompir še topel. Krompir položimo na delovno površino, v sredini naredimo luknjo, vanjo ubijemo jajca oziroma rumenjake. Potresemo z moko, solimo, po želji dodamo malo masla in hitro in odločno zgnetemo.
Krompir skuhamo cel, z olupkom, olupimo še toplega in ga takoj pretlačimo.


Moko dodajamo postopno, ko je testo enakomerno in gladko, ga v kepi pustimo počivati kakšnih petnajst minut. Potem ga razvaljamo in poljubno oblikujemo, bodisi v svaljke oziroma njoke bodisi v cmoke. Krompirjevo testo lahko zamrznemo, zato je smotrno pripraviti večjo količino, za zalogo. Njoke zamrznemo na pladnju, v eni vrsti, in jih potem spravimo v vrečke, saj se sicer lahko sprimejo. 
Deli s prijatelji