NAČRTOVANJE

Kosilo načrtujmo vnaprej

Objavljeno 31. marec 2020 11.36 | Posodobljeno 31. marec 2020 11.37 | Piše: Alenka Kociper

Iz ene osnove lahko pripravimo več različnih jedi, danes na primer enolončnico, jutri pa rižoto ali zrezke v zelenjavni omaki.

Iz enega kosa mesa pripravimo dve kosili.
Čeprav se zdi, da imamo zdaj, ko smo prisilno doma, časa za kuhanje na pretek, v mnogo družinah ni tako. Otroci se učijo in opravljajo druge šolske obveznosti, ki jih dobivajo po spletu, starši delajo od doma, vmes pomagajo še otrokom pri šolskih stvareh, tako da za večino to še zdaleč niso počitnice. Ob vsem tem mora biti še vsak dan kosilo na mizi, in to ne pozno popoldne, ob petih ali še pozneje, ko je že pravzaprav večerja, kot smo bili morda vajeni doslej. Lačni smo že ob enih ali dveh.
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Zelenjavo očistimo in narežemo zvečer ter v dobro zaprtih posodah shranimo v hladilniku. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Med službo, čeprav z domačega fotelja, si težko privoščimo, da bi dve uri kuhali, počasi jedli in potem še pospravljali. Lahko si sicer naročimo dostavo hrane na dom, a dolgoročno to ni najboljša rešitev. Zato se poskusimo organizirati tako, da bo domače kosilo pripravljeno najpozneje v pol ure. Lahko pripravimo eno jed za dvakrat ali trikrat in jo shranimo v hladilniku ali zamrzovalniku, če ne bi radi jedli dva dni zapored enako, pa kuhamo tako, da iz enega obroka z nekaj dodatki pripravimo dva. Na primer, zvečer napol pripravimo naravne zrezke za dve porciji in jih spravimo v hladilnik.

Naslednji dan jih dodelamo z zelenjavno omako. Tudi poljubno zelenjavo lahko očistimo in narežemo že zvečer in v dobro zaprtih posodah spravimo v hladilnik. Potem zrezke preložimo v kozico, dodamo zelenjavo in dušimo do mehkega, kar bo največ pol ure, pa še zraven štedilnika nam ni treba stati ves čas. Zraven v slani vodi skuhamo testenine ali kašo, lahko malce več, da bo ostalo še za večerjo ali zajtrk, pogreto z mlekom. Naredimo še solato in kosilo je pripravljeno.
Delo od doma ne pomeni, da lahko dve uri stojimo za štedilnikom, zato se organizirajmo tako, da bo domače kosilo pripravljeno v pol ure.


Drugo polovico zrezkov narežemo na koščke in jih prav tako nekoliko dušimo z zelenjavo, potem pa dodamo riž in skuhamo rižoto ali gosto enolončnico. Zelenjave ni treba kuhati ali dušiti vnaprej, saj je hitro narejena, jo pa očistimo in narežemo. V vsakem primeru zvečer načrtujmo kosilo za naslednji dan, tako da bodo vse sestavine pri roki in že napol pripravljene. Če smo odločeni kuhati suhi fižol ali čičeriko, morda ričet, ki se bo še prav tako prilegel v teh mrzlih dneh, jih namočimo zvečer in skuhamo zjutraj. Pri tem res pazimo, da jedi ne prismodimo.

Počakajmo, da zavre, dodamo vse potrebno in pustimo, da čisto počasi vre na majhnem ognju. Dolijemo dovolj vode, raje več kot manj, saj se kaj rado zgodi, da med delom pozabimo, da imamo lonce na štedilniku, in bomo namesto slastnega kosila na koncu jedli pečena jajca.
Deli s prijatelji