ZDRAVO

Koruza v juhi, polenti, kruhu ali tortiljah

Koruza se v vsakdanji prehrani pojavlja v vseh mogočih oblikah; privoščimo si čim bolj nepredelano, v zrnju ali mleto, pri uživanju predelanih kosmičev bodimo previdni.
Fotografija: Od zrnja preko zdroba do moke FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Od zrnja preko zdroba do moke FOTO: Thinkstock

Koruza je enoletna žitarica, ki je k nam prišla iz Amerike. Medtem ko so jo Evropejci začeli spoznavati šele v času velikih osvajanj konec 15. stoletja, so jo na celini onkraj oceana gojili in s pridom uporabljali že 4000 let pred našim štetjem. Je izjemno uporabna poljščina, ki jo danes gojimo za prehrano ljudi in živali ter v industriji, zadnja leta pa tudi za biogorivo.
Za našo prehrano je namenjena slajša koruza, uživamo jo v vseh možnih oblikah. Zrnje lahko uživamo samo, lahko pa ga dodamo k različnim juham in enolončnicam, zelo dobra je tudi v različnih solatah, zelenih in pisanih.
Sveže storže, ki so najboljši pečeni ali kuhani, lahko kupimo sredi poletja, do takrat se moramo zadovoljiti z drugimi oblikami, na primer z zamrznjeno ali koruzo v konzervi. Koruzno zrnje je odlično v jedeh na žlico, če bomo uporabili koruzo iz vrečke, upoštevajmo, da je že kuhana, torej jo je treba le pogreti. Ker so svetovne potrebe po koruzi velike, je v svetu pridelamo v enormnih količinah, skoraj polovico v njeni domovini Ameriki, kjer je še vedno temelj prehrane.

Koruzni kosmiči niso za vsak dan

Še več kot v zrnju je pojemo v predelanih oblikah. Koruzo meljejo v grobe kosmiče, zdrob in moko, živilska industrija pa pripravlja številne instant jedi, ki jih je preprosto pripraviti. Znamenite koruzne kosmiče (corn flakes) preprosto prelijemo z mlekom, toplim ali hladnim, in takoj ponudimo, lahko pa jih jemo tudi kar tako, kot čips, saj so zelo hrustljavi. Seveda je treba opozoriti, da niso za vsak dan, saj vsebujejo veliko dodanega sladkorja, da ne omenjamo drugih nezdravih dodatkov. Zato bodimo še posebno pozorni, koliko koruznih kosmičev pojedo otroci, ki že sicer uživajo preveč skritih sladkorjev.
Iz zdroba pripravimo žgance oziroma polento, iz moke pa kruh in tortilje, ki so nepogrešljive v mehiški prehrani. Tortilje so pravzaprav tanek nekvašen kruh, ki ga zamesimo iz moke in slane vode ter spečemo v ponvi, podobno kot palačinke, ter nadevamo z različnimi bolj ali manj pikantnimi nadevi. Kupimo lahko tudi pripravljene tortilje, tudi majhne, ki jih pomakamo v pripravljene omake.
In na koncu ne pozabimo na priljubljene kokice oziroma pokovko, ki jo preprosto pripravimo tudi sami. Pokanje v ponvi bo zlasti zabavalo otroke. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije