Koprive za kulinarični užitek

Iz teh zelenih rastlin, ki so zlasti čislane v ljudskem zdravilstvu, lahko hitro pripravimo številne izvrstne jedi, predvsem juhe in prikuhe.
Fotografija: Koprive pečejo, zato jih raje nabirajmo z rokavicami.
Odpri galerijo
Koprive pečejo, zato jih raje nabirajmo z rokavicami.

Koprive nas rešujejo v zgodnji pomladi, ko na vrtu še ni veliko zraslo, saj šele začenjamo saditi in sejati, nam pa se že sline cedijo po nežni mladi zelenjavi. Umni vrtnarji imajo na vrtu, če je le dovolj prostora, kje v kotu rezerviran prostor za velik grm koprive. Ker je zelo nezahtevna rastlina, je skoraj ni treba negovati, le režemo jo sproti, za uporabo, če se preveč razraste, pa preprosto pokosimo.

Ker je trajnica, bo leta in leta uspevala brez naše pozornosti. Kolikor je ne bomo pojedli, jo s pridom uporabimo za pripravo zvarkov za nego rastlin na vrtu. Za uporabo v kuhinji nabiramo mlade liste pred cvetenjem, če je imamo v izobilju, jo podobno kot špinačo očistimo, blanširamo in dobro odcedimo ter spravimo v zamrzovalnik.
Ne pozabimo na čaj iz mladih koprivnih listov. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Ne pozabimo na čaj iz mladih koprivnih listov. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Čeprav je kopriva bolj kot v kulinariki znana in uporabljana v domačem zdravilstvu, ne gre spregledati njene uporabnosti v kuhinji. Za pripravo je enostavna, edino, na kar je treba paziti, je to, da ob dotiku s kožo peče in povzroča neprijetno srbečico. Srbečico in pekočino povzročata mravljinčna in histaminska kislina, ki jo ima kopriva v svojih laskih. Da bi se temu izognili, pri delu porabimo rokavice.

Koprive nikar ne kuhajmo ali dušimo predolgo, zadostuje namreč že par minut. Če jo pripravljamo v juhi ali omaki, bo dovolj, da jo blanširamo in jedi dodamo le nekaj minut, preden je končana tako kot v našem receptu za juho. Iz kopriv pripravimo tudi odličen pesto, vendar ne uporabimo surovih listov kot pri originalnem pestu iz bazilike, temveč jih za par sekund potopimo v vrelo vodo. Potem postopek priprave pesta nadaljujemo kot z baziliko ali drugimi rastlinami.


Koprive lahko dodajamo tudi v nadev za različne slane zavitke, na primer skutne, dodajamo jo k solatam, potresemo po rižoti, le malo, preden je ta kuhana. Zelo okusni so kuhani listi koprive, pokapljani z oljčnim oljem, ki jih ponudimo kot prilogo.

Vode, v kateri smo kuhali koprive, nikar ne zavrzimo, če je nismo solili, jo lahko popijemo kot čaj, lahko pa jo uporabimo kot jušno osnovo za pripravo drugih jedi. Tudi sicer si privoščimo koprivni čaj, ki je prijetnega okusa, povrhu pa poln zdravilnih učinkov. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije