PRIPRAVA OKUSNE MALICE

Kako pripraviti dobro malico za na pot

Katere sestavine bomo uporabili, je odvisno od tega, koliko časa bo hrana stala; izogibajmo se pokvarljivim živilom, hrano spravimo v posode s pokrovom.
Fotografija: Zelenjavo in sadje dobro operemo, osušimo in narežemo. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Zelenjavo in sadje dobro operemo, osušimo in narežemo. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Na daljši poti se je treba vmes ustaviti in si vzeti čas za malico. To lahko opravimo na postajališču na avtocesti, kjer kupimo sendviče ali gremo v restavracijo. Če te možnosti ni ali pa se nam zdi predrago, si okusno malico pripravimo vnaprej doma. Seveda ni nujno, da so to sendviči s salamo in sirom ter zraven plastenka vode ali druge pijače, z malo truda lahko pripravimo pestro, okusno in zdravo malico, v kateri ne bo manjkalo svežih sestavin. Pripravljena živila spravimo v dobro zaprte kuhinjske plastične posode, sendviče še dodatno zavijemo v folijo za živila. Zlasti uporabne so posode z razdelki, ki preprečujejo, da bi se posamezna živila mešala med seboj.



Sendviče zavijemo v folijo za živila.
Sendviče zavijemo v folijo za živila.
Katere sestavine bomo uporabili za pripravo malice, naj bo odvisno predvsem od tega, koliko časa bo hrana stala, preden jo bomo zaužili, in kakšna temperatura se obeta. Škoda bi bilo, da bi si s pokvarjenim obrokom že takoj na začetku pokvarili dopust. V veliki vročini si ne privoščimo sendvičev s salamami, če vemo, da bodo stali pol dneva, preden se jih lotimo. Če ne gre brez mesa, je bolj varno uporabiti dobro prepečene ali ocvrte zrezke, na primer piščančje fileje, ki jih lahko narežemo na koščke. Prav tako se v vročih dneh izogibajmo živilom, ki vsebujejo jajca, na primer majonezi ali francoski solati, pa paštetam in drugim namazom, ki se ne le pokvarijo, temveč posušijo in niso več okusni. V sendvič prav tako ne spadajo rezine svežega paradižnika ali kumar, saj vsebujejo veliko vode, ki bo prepojila kruh in druge sestavine sendviča, ta bo tako skoraj neužiten. Zato zelenjavo raje spravimo v plastične posode in jo postrežemo kot prilogo.

Pripravne so posode z razdelki, da se živila med seboj ne mešajo.
Pripravne so posode z razdelki, da se živila med seboj ne mešajo.
Priprava malice za štiričlansko družino nam ne bo vzela več kot uro časa. Izbrano zelenjavo in sadje, ki se prav tako prileže na poti, operemo in posušimo in poljubno narežemo, zelo zrel paradižnik raje narežemo, tik preden ga postrežemo. Manjše sadje, na primer jagodičje, marelice, spravimo cele, grozdje lahko vnaprej osmukamo. Lubenico in melono narežemo na kocke, ki jih bomo lahko jedli z vilicami. Še najmanj komplikacij je z jabolki, ki jih samo operemo. Poleg malice ne pozabimo na osnovni pribor, da bomo lažje jedli. Potrebujemo desko za rezanje in nož, vilice, ne pozabimo na papirnate brisače. Za žejo pripravimo vodo, ki ji okus lahko izboljšamo z limonovim sokom, meliso ali meto. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije