DAROVI JESENI

K bučam so v Velikih Laščah postregli švicarski sir (FOTO)

Velikolaške podeželske žene so na ogled postavile darove jeseni.
Fotografija: Sir so pripeljali na vozu. Fotografije: Milan Glavonjić
Odpri galerijo
Sir so pripeljali na vozu. Fotografije: Milan Glavonjić

Članice društva podeželskih žena iz Velikih Lašč, ki ob vsakem letnem času pripravijo razstavo dobrot in značilnih jedi za ta kraj, so na tradicionalnem bučno-marmeladnem dnevu na ogled ponudile darove jeseni iz svojih sadovnjakov in vrtov.

Doma skuhano marmelado iz različnega sadja in celo buč so položile na mizo pred ocenjevalno komisijo. Obenem so obiskovalcem predstavile redke in zanimive pridelke z njiv. Tudi najtežje buče. Leta 2012 so prvič pripravile tekmovanje v kuhanju juhe iz buč in to tradicijo še nadaljujejo. »Letošnji pridelki so bili na Velikolaškem bolj skopi kot ne, saj jo je pridelovalcem povrtnin zagodla narava; sprva suša in nato še toča.

Vrtovi so bili okleščeni, a so pridne gospodinje le pridelale toliko, da po pridelke ne bo treba v trgovino,« je dejala Magdalena Peterlin, predsednica DPŽ Velike Lašče. Uspelo jim je pokazati okrasne buče, jedilne buče, buče velikanke, aranžmaje iz buč in mnogo dobrot iz raznih buč, bučno pecivo, bučni kruh. Seveda so stregle še druge jedi, predvsem sladke.

Med stojnicami na trgu pred kulturnim domom je bilo prešerno. Bučno-marmeladni dan so združili z obiskom delegacije švicarske občine Lützelflüh, s katero je občina Velike Lašče leta 2004 podpisala akt o pobratenju. Sodelovanje med njima pa se je začelo leta 1996, ob slovenskem kulturnem prazniku, ob prevodu Martina Krpana v bernsko nemščino, za katerega je zaslužen protestantski pastor iz okolice Berna.

Jože Senegačnik je bučno juho kuhal z vnukom.
Jože Senegačnik je bučno juho kuhal z vnukom.

Na to sta ponosni obe občini, tudi na poznejše tkanje prijateljskih vezi, sta v nagovoru poudarila Gabriele Schreier, veleposlanica Švice v Sloveniji, in velikolaški župan dr. Tadej Malovrh, ki sta pomagala razrezati okoli 50 kilogramov težek kolut pravega švicarskega sira, ki pa ni bil luknjast. Sir je bil seveda darilo gostov. »Predpasnike bomo kmalu nadele, saj nas v prvi polovici decembra na Robu čaka državno ocenjevanje kruha, pečenega v krušni peči,« je na dogodek povabila Magdalena Peterlin. 

Podeželanke ob sladkih dobrotah
Podeželanke ob sladkih dobrotah

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas