Hitre sladice za karanteno

V dnevih samoizolacije marsikdo priznava, da je nenehno lačen, mnogim se cedijo sline zlasti po sladkem.
Fotografija: Pred sezono svežega sadja uporabimo zamrznjeno.
Odpri galerijo
Pred sezono svežega sadja uporabimo zamrznjeno.

V prenekateri družini ali gospodinjstvu se zadnje tedne precejšen del dneva vrti okoli hrane, pripravljanja in načrtovanja obrokov. Večina se namreč v času karantene prehranjuje izključno doma, kar pomeni, da je treba poskrbeti za najmanj tri obroke na dan. Če k temu prištejemo še kakšne posladke, ki se jim tudi težko odrečemo, je dela več kot dovolj. Da pa se ne bi ujeli v past čezmernega prehranjevanja in premalo gibanja, poskrbimo, da bomo kuhali in pripravljali čim bolj zdrave in lahke jedi. Pri sladicah se hitro zatakne, saj so pogosto polne sladkorja in maščob.

Iz sveže skute lahko pripravimo celo vrsto lahkih sladkih jedi.
Iz sveže skute lahko pripravimo celo vrsto lahkih sladkih jedi.

A so tudi sladke jedi lahko lahke, ne preveč kalorične, vsebujejo naj predvsem sadje, sveže, zamrznjeno, suho ali konzervirano. Veliko sladic lahko pripravimo brez peke ali kuhanja, brez dodanega sladkorja in maščob. Imenitne lahke sladice pripravimo iz skute, na primer torto pa tudi sadni sladoled. Če se ne moremo odreči bolj sladkim in kompaktnim sladicam, za pripravo teh uporabimo suho sadje. Prava sladka bomba so datlji in fige, iz katerih lahko naredimo okusne presne kroglice. Namočimo jih v vodi, da se nekoliko zmehčajo, dodamo oreške, na primer lešnike ali orehe, in zmeljemo v blenderju. Dodamo še kosmiče in med, da se bo masa lepo povezala, in še enkrat zmeljemo ter oblikujemo kroglice, te povaljamo v kokosovi moki, tako da bodo spominjale na bolj znane čokoladne kroglice. Ponudimo hladne.

Sladice s suhim sadjem ne potrebujejo dodatnega sladkorja. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Sladice s suhim sadjem ne potrebujejo dodatnega sladkorja. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Nadvse enostavne za pripravo so tudi jogurtove ali smetanove strjenke, ki jih kombiniramo in okrasimo z različnim sadjem, kosmiči, oreški ali piškoti. Zanimivo zloženko pripravimo v steklenem kozarcu, v katerega v plasteh polagamo zmlete piškote ali kosmiče, suho ali sveže sadje, vmes pa smetanovo skutno kremo, namesto katere lahko uporabimo tudi čvrsti grški jogurt. Taka sladica je lepa na pogled, saj se plasti, če smo jih lepo nalagali, lepo vidijo. K pripravi sladic lahko pritegnemo otroke, ki radi ustvarjajo in se igrajo, iz podobnih sestavin pa bomo vsakič naredili kaj drugačnega in posebnega.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije