OKUSI

Gostilna Pri Mačku ima stoletno tradicijo

V bližini mogočne cerkve stoji gostilna, ki se ponaša s tradicionalno slovensko kuhinjo s pridihom modernega.
Fotografija: Z Lojzetom sva prav ponosno in radoživo nazdravila najini gostji, enologinji Moniki Kosmač iz vinske kleti Vipava 1894, ki je s seboj prinesla rujno žlahtnost njihovih vin. FOTO: osebni arhiv
Odpri galerijo
Z Lojzetom sva prav ponosno in radoživo nazdravila najini gostji, enologinji Moniki Kosmač iz vinske kleti Vipava 1894, ki je s seboj prinesla rujno žlahtnost njihovih vin. FOTO: osebni arhiv

Iz onstranstva se mi je oglasil sam samcati polihistor slovenski, Janez Vajkard Valvasor, in mi dal jasno in glasno vedeti, da se mu je pošteno kolcalo, ko nas je gledal, kako vandramo po njemu ljubih krajih, v današnjo občino Šmartno pri Litiji umeščenih, kjer je tudi on svojih dni bival in deloval, konkretno na gradu, ki je bil v njegovi lasti, še danes poznanem kot Bogenšperk. Čudovito je ohranjen, v njem se skriva marsikaj zanimivega in ogleda vrednega. Škoda, da je moral plemeniti učenjak svojo knjižico (nadbogato zbirko knjig in bakrorezov in še mnogo drugega) zavoljo denarne stiske na zagrebško prodati, sicer bi bilo tam videti še veliko več vrednega in predvsem poučenega. Sredi Šmartnega pri Litiji stoji mogočna cerkev sv. Martina, ena največjih pri nas, prelepa tudi v impozantni notranjosti, kjer so slavni freskarji pustili neizbrisne umetniške in rokodelske pečate.

Obiskali smo prijatelja Matevža Sotenška, ki bdi nad stoletnico, priznano in daleč naokoli znano gostilno Pri Mačku. Sprejel nas je odprtih rok in nam razkazal tudi čisto na novo gor postavljeno vinsko klet pa še marsikaj drugega tudi.
Bilo je zabavno in veselo, še posebno takrat, ko so nas obiskali tamburaši in zelo lepo zagodli, niti župan občine Šmartno pri Litiji Rajko Meserko ni ostal ravnodušen. Matevž nam je zaupal tudi čisto svoj, prav poseben recept za vrhunske vampe, tradicionalno jed, ki jo pozna skoraj vsakdo, a je ne pripravi nihče tako zelo fenomenalno okusno kot prav naš chef Matevž. Ko je Lojze Čop pozneje v našem ljubljanskem studiu zvesto sledil Matevževim napotkom, so vampi tudi njemu popolnoma uspeli, tako zelo, da so si članice in člani naše snemalne ekipe vse prste obliznili, ko so jih okušali.

Kulinarična vandranja, že deseta po vrsti, si lahko ogledate v nedeljo, 22. aprila 2018, ob 18.45 na TV 3. Pridružite se nam in si privoščite pol ure prelestnosti, radoživosti, srčnosti in čisto preprostega – uživanja. Si zaslužite! Res si! 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije