OCENA RESTAVRACIJE

Gostilna As, Ljubljana

Čudovita energija, strast in ljubezen do dobre hrane in vina – tu je doma čarovnija.
Fotografija: Kobe z zelenjavo julienne in listi rdeče pese, kuhan in popečen topinambur
Odpri galerijo
Kobe z zelenjavo julienne in listi rdeče pese, kuhan in popečen topinambur

Zakaj je ljubljanska restavracija, ki se uradno sicer imenuje gostilna, tako priljubljena? Svetozar Raspopović, Pope za prijatelje, letos praznuje 30 let gostinstva. V vseh teh letih je njegov okus postal izostren, vselej točno ve, kaj je in pije, najraje tisto, kar pride iz domače zemlje, zato ni na mizah ničesar, česar ne bi jedel tudi sam. Krožniki so odsev njegovega karakterja, pikic in penic ne mara. Dolgotrajne procese sovraži, zato prvovrstnih sestavin v kuhinji ne siromaši s predolgo pripravo. Ljubi naravo in jo spoštljivo preliva v svoje jedi. Korenček je zato hrustljav in čudovite sončne barve, špinača zelena kot na njivi. A tisto, kar As dela posebnega, je kemija med lastnikom, dušo gostilne, in gosti. V Asu je namreč prav zaradi Popeta, njegove energije, strasti in ljubezni do dobre hrane in vina doma čarovnija.

Ko gre lastnik po svetu, ni navaden turist, namesto ogledov znamenitosti raje zavije v restavracijo in poskusi kaj novega, domov pa pride poln idej. Za prezentacijo morske predjedi je dobil idejo na plaži, ko je gledal rake in školjke, ki jih je morje izvrglo na kopno. Na stekleno ploščo, pod katero je pričaral morje, servirajo tunov tatar z vasabijem in avokadom, brancinov karpačo s svežim škampom in ocvrto ostrigo v tempuri s pomarančno kremo. Čista poezija! Mineralnost prvovrstnih surovin smo poplaknili s sadno in mineralno Ducalovo penino iz Svečine, ki je z drobnimi mehurčki elegantno zdrsnila po grlu. Mitja Lo Duca se je podpisal tudi pod laški rizling, letnik 2012, ki je poln mineralnosti, arom rumene slive, fige in hruške mehko zaplesal v ustih in pustil zaokrožen, harmoničen, dolg pookus. Postregli so nam ga k mariniranemu, prav nič mastnemu divjemu lososu z maslenim pirejem à la Robuchon, kaviarjem in koromačevim cvetom. Prav koromač in pehtran sta za Popeta velika slovenska dragulja, ki sta pogosto prezrta. In res je koromačeva aroma aromatičnemu lososu dala poseben pridih, svilnat pire pa je vse skupaj ublažil.

Čas, ko je prvovrstni kobe na ognju, merijo v sekundah, ne minutah. Kaj ponuditi k temu fantastičnemu okusu mehke in bogate govedine z ravno prav maščobe? Dva soseda iz Brd, dva velikana: Marjan Simčič, merlot opoka 2012, in Movia, merlot 2010. Simčičev merlot je mlajši, zato živahnejši, mladostnejši, zrelejši merlot Aleša Kristančiča je bolj zaokrožen. Vrhunski vini za vrhunsko meso!

Tako kot čudovita vitovska, 2012, z ekološke kmetije Čotar, ki je pospremila testenino z jastogom, botargo in kaviarjem. Kombinacija za angele.

Pope ima svoje vino, malvazijo pop, ki so jo namenili brancinu na odprtem ognju. Letnik 2011 je bil fantastičen: "Bog je dal, Pope pa izkoristil," je hudomušno navrgel gostitelj. Brancina zaščitijo, podobno kot bi ga pekli v soli, tako da se sočno meso topi v ustih. Čist okus morja, povezan z zemeljskim okusom sotirane špinače in popečenih pinjol, v kozarcu pa kraško sonce – naravno vino, ki je na drožeh zorelo v amfori. Vino je močne jantarne barve z aromami sena, lipovih cvetov, suhe marelice, jabolčnih krhljev, vanilje in sladkih začimb. Prijetna svežina zaokroži to bogastvo okusov, pookus je neizmerno dolg in harmoničen. Mineralno, elegantno, zaokroženo.

Pope se je mami poklonil s sladico, ki jo delajo po njenem receptu, millefoglie. Čudovit okus vaniljeve kreme, aromatizirane z limono, in fine, nežne plasti testa. Lahkoten zaključek večera, ki je bil čisti užitek! 

Gostilna As
Svetozar Raspopović
Knafljev prehod, 1000 Ljubljana
Tel: +386 (0)1 425 88 22, +386 (0)1 252 72 37
Splet: www.gostilnaas.si, gostilna.as@siol.net
urnikVsak dan od 9. do 1. ure.
degustacijski meni: Štirihodni mesni 49, štirihodni morski 55 evrov, ponujajo tudi meni za 70 evrov, v katerem sta tudi kobe in njihova suho zorjena govedina.
vinska klet: Okrog 180 etiket.


Ocena okusojedcev

vrsta ponudbe: restavracija
hrana, vino: 10
postrežba: 10
cena/kakovost: 10
vtis skupaj: 10

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije