KEFIR

Eliksir mladosti s kavkaških gora

Zelo cenjen osvežilni fermentirani napitek množično proizvaja mlečna industrija, z uporabo kefirnih zrn pa ga lahko enostavno pripravimo tudi sami.
Fotografija: Kefirjeva zrnca brezplačno krožijo med uporabniki, možno pa jih je tudi kupiti. FOTO: Guliver/Thinkstock
Odpri galerijo
Kefirjeva zrnca brezplačno krožijo med uporabniki, možno pa jih je tudi kupiti. FOTO: Guliver/Thinkstock

Kefir je osvežujoč fermentirani mlečni napitek, ki ga lahko kupimo ali pripravimo sami. Nastane tako, da mleku dodamo kefirjeva zrna, pod vplivom katerih se potem v procesu fermentacije osnovne sestavine predelajo v biološko večvredne in lažje prebavljive snovi. Mlečni sladkor se razgradi v mlečno kislino, mlečne maščobe do prostih maščobnih kislin, beljakovine pa do aminokislin. V procesu se med drugim sproščajo ogljikov dioksid, vitamini B-kompleksa in protimikrobne snovi.

Kefir izvira iz Kavkaza, kjer prebivalci dosegajo izjemno visoko starost, zato se ga je prijelo ime eliksir mladosti. Lahko ga pripravljamo sami, za kar potrebujemo posebna kefirna zrna. Kako so nastala, znanosti še ni uspelo razložiti, dejstvo pa je, tako navaja spletna stran Nacionalnega inštituta za javno zdravje, da zrna sestavlja simbiotska mikrobna združba kvasovk ter mlečnokislinskih in drugih bakterij, ki je ujeta v mešanico polisaharidov in beljakovin. Mešanica polisaharidov se imenuje kefiran.

Kefir velja za izjemno okusen in zdrav mlečni napitek. FOTO: Guliver/Thinkstock
Kefir velja za izjemno okusen in zdrav mlečni napitek. FOTO: Guliver/Thinkstock

Kavkaška ljudstva verjamejo, da jim je zrna prinesel sam prerok Mohamed, njihovo skrivnost pa so stoletja varovala pred svetom. Na začetku 20. stoletja prva zrna prinesejo v Moskvo in od tam so se začela širiti po svetu. Industrijsko se kefir izdeluje od 30 let prejšnjega stoletja, tudi pri nas. Industrija je seveda našla način, kako proizvodnjo poenostaviti in zlasti poceniti, zato danes namesto originalnih kefirjevih zrn uporablja tako imenovane liofilizirane starter kulture, ki pa ne vsebujejo vseh kvasovk in bakterij kot kefirjeva zrna.

Tako proizvedeni napitek ima okus po kefirju in je nedvomno koristen, vendar v primerjavi s pravim kefirjem, proizvedenim z uporabo zrn, osiromašen. Na trgu je mogoče dobiti kefirjeve napitke, proizvedene po obeh postopkih, zato bodimo pozorni, kaj pravi deklaracija. Z malo truda lahko kefir pripravljamo tudi sami, kot rečeno, potrebujemo le mleko in kefirjeva zrna. Da jih dobimo, se bo treba malce potruditi, med uporabniki velja, da si jih med seboj podarjajo, seveda pa jih je mogoče kupiti, tudi na spletu. Ko jih enkrat dobimo, jih imamo, če jih primerno uporabljamo, tako rekoč za zmeraj. Če jih pravilno uporabljamo, namreč ne propadejo, ampak jih lahko uporabljamo vedno znova.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije