Domače jedi z eksotičnim pridihom

Ni treba veliko, da bo naša kuhinja zadišala po azijski, afriški ali arabski kuhinji; potrebujemo nekaj dodatnih začimb, predvsem pa domišljijo.
Fotografija: Stročnice so osnova za številne tuje, tudi eksotične jedi.
Odpri galerijo
Stročnice so osnova za številne tuje, tudi eksotične jedi.

Mineva četrti teden, odkar smo mnogi v karanteni, to pa med drugim pomeni, da je treba vsak dan poskrbeti za več obrokov. Kdor je to počel že prej, nadaljuje rutino, občasni kuharji ali celo začetniki pa so se morda naveličali vedno istih preverjenih receptov, po katerih pripravljajo jedi iz dneva v dan. Če ste sicer ljubitelj tujih kuhinj, kar brez skrbi, tudi brez številnih dodatkov lahko pričaramo vsaj približek najljubše jedi, brez strahu se lotimo arabskih falaflov ali humusa iz čičerike, kitajskih jedi iz voka, ki jih lahko za prvo silo pripravimo celo v navadni ponvi. Z malo spretnosti pripravimo mehiške tortilje ali afriško enolončnico.
Potrebujemo sestavine, ki jih uporabljamo tudi v naši kuhinji, meso, zelenjavo, stročnice, kašo, pa seveda testenine, za azijske jedi bodo najboljše riževe, za mehiške lahko kupimo tortilje. Ne pozabimo na začimbe, če imamo radi pikantne jedi, ne moremo pogrešiti čilija, obvezni so kurkuma, orientalska kumina, ingver, koriander, mleta paprika, seveda sojina omaka in kari, bodisi v prahu bodisi v pasti. Vse to lahko kupimo v vseh večjih trgovinah z živili, tako da tudi v času omejitve nakupov ne bo težav. Dobro je le, da si vnaprej pripravimo čim bolj natančen seznam, da ne bomo predolgo tavali med policami. Za kitajske jedi lahko poleg sveže zelenjave kupimo ali celo doma vzgojimo kalčke, seme dobimo v trgovini s hrano.
Raznovrstne začimbe lahko kupimo v vseh bolje založenih trgovinah z živili. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Raznovrstne začimbe lahko kupimo v vseh bolje založenih trgovinah z živili. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Tako založeni se lahko lotimo kuhanja. Seveda bi bilo iluzorno pričakovati, da bo naš piščanec v sladko-kisli omaki prav takšen kot v kitajski restavraciji, vendar je tudi približek nadvse okusen. Pri pripravi eksotičnih jedi v osnovi sledimo receptu, začimbe in predvsem količine pa prilagodimo svojemu okusu in okusu naših jedcev. Marsikatera začimba je namreč za naš okus preprosto preveč izrazita ali preostra in lahko se zgodi, da bo jed ostala na krožniku. A brez skrbi, eksperimentirajmo z okusi in prav nič ni narobe, če kuhamo malce po svoje, da bomo le siti in zadovoljni. Tujim okusom lahko približamo tudi naše domače jedi, predvsem enolončnice, golaž, obare in druge jedi na žlico. Te bodo dobile z dodatkom dobro odmerjenih naštetih začimb povsem nov in imeniten okus. Vendar pozor: začimbe odmerjajmo postopoma in jed vmes poskušajmo, da ne bomo pretiravali. Po nekaj poskusih bomo že toliko vešči, da bomo lahko začimbe dodajali po občutku. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije