PREDNOSTI

Doma pripravljena malica za okrepčilo v službi

Objavljeno 27. februar 2020 08.39 | Posodobljeno 27. februar 2020 08.39 | Piše: Alenka Kociper

Pripravljanje malice doma ima več prednosti pred kupovanjem sendvičev ali hitrega kosila v bližnjem bistroju, predvsem pripravljamo hrano po svojem okusu, opazen pa bo tudi prihranek.

Domača malica zahteva nekaj truda za pripravo, ki pa ga poplačamo z okusnim in poceni obrokom. FOTO: Guliver/GETTY IMAGES
Časi, ko so imela podjetja za svoje zaposlene organizirano vsakodnevno prehrano, so nepreklicno minili. Danes je primoran vsak sam poskrbeti za svoj vsakodnevni sendvič, juho ali celo kosilo. Večina zaposlenih večji del dneva preživi na delovnem mestu, do štirih ali celo petih popoldne, zato je nujno, da v tem času zaužijemo tudi glavni dnevni obrok. Možnosti za to je obilo, okoli večjh poslovnih središč je dovolj gostiln oziroma lokalov s hrano, kjer je mogoče pojesti obrok, zelo priljubljene pa so postale tudi malice, ki jih v posebni nepovratni embalaži odnesemo s seboj.

Takoj po jedi posodo pomijemo, po možnosti z detergentom in gobico, če te možnosti ni, pa vsaj temeljito speremo pod tekočo vodo.

image
Zelo praktične so posode, ki se nalagajo ena vrh druge, niso pa ravno primerne za v službo. FOTO: Guliver/GETTY IMAGES

Druga možnost so sendviči, ki jih prav tako dobimo na vsakem koraku. Če je ponudba lokalov dovolj velika, si lahko zagotovimo dokaj pestro prehrano, vendar dobra malica, zlasti v Ljubljani in drugih večjih mestih, ni poceni. Za juho, denimo, ali enolončnico, je treba odšteti najmanj tri evre, tako da se mesečni strošek malice hito povzpne na 100 evrov. Po drugi strani pa se gostilniške hrane, pa naj je še tako okusna, sčasoma naveličamo. Zato si mnogi malico ali kosilo pripravijo kar doma in si ga vsak dan prinašajo s seboj na delovno mesto.

Tudi posoda je pomembna

Kakšen obrok si lahko privoščimo, je odvisno tudi od tega, kako bomo hrano spakirali. Osnovni model posode za malico je plastična škatla, pogosto ima več predalov, v enega na primer naložimo solato, v drugega meso ali prilogo. Priročno je, če ima posoda tudi posodico s pokrovčkom, kamor nalijemo preliv za solato, da jo lahko pripravimo tik pred zaužitjem. Solata, ki jo začinimo že zjutraj, bo namreč po nekaj urah že povsem ovenela. Ljubitelji juhe se znajdejo tako, da pripravljajo goste kremne juhe, ki jih lahko popijemo, spravimo pa jih v steklenico ali plastenko s široko glavo oziroma vratom.

image
Nekatere posode so iz materiala, ki več ur zadržuje toploto. FOTO: Guliver/GETTY IMAGES
Da bi juha ostala topla več ur, kupimo termovko, prav tako pa trgovci ponujajo termo posode za hrano. V omenjenih posodah bo malica topla od tri do pet ur, če to ni dovolj, pa si omislimo posodo z grelnikom, ki jo enostavno priključimo na elektriko in se bo hrana pogrela. Morda imamo na delovnem mestu mini kuhinjo, kjer je mogoče hrano pogreti, na primer v mikrovalovni pečici. V tem primeru pred nakupom posode preverimo, ali je primerna za mikrovalovno pečico. Topli obroki nam bolj teknejo pozimi, poleti pa bomo spet prisegali na solate, za kat pa potrebujemo le navadno plastično posodo, pomembno je le, da se dobro zapira. Ko se bomo odpravili kupovat posodo, bomo morda presenečeni nad raznovrstno izbiro.

Premislek pred nakupom

Pred nakupom dobro premislimo, katere jedi si bomo največkrat pripravljali, v kakšnih količinah in v kakšni torbi ali vreči bomo posode nosili. Praktične so sestavljene posode, ki jih zlagamo eno vrh druge in so narejene tako, da ena drugo zapirajo in le zgornjja potrebuje pokrov. Danes vse naštete posode niso več pretirano drage, osnovne modele dobimo že za manj kot deset evrov, zato raje odštejmo kak evro več in kupimo boljšo kakovost.

Takoj po jedi posodo pomijemo, po možnosti z detergentom in gobico, če te možnosti ni, pa vsaj temeljito speremo pod tekočo vodo. Po možnosti jo pustimo odprto, saj bo sicer ohranila vonj po jedi. Tudi termovke od juhe ne pozabimo dobro sprati, vanjo pa natočimo vodo za pitje.
Deli s prijatelji