Da bodo jabolka dolgo okusna: zabojček v klet, kilogram v hladilnik

Po nasvet ali dva o tem, kam shranimo zabojček jabolk, smo šli na kmetijo Matijovc; idealni sta nizka temepratura in višja vlaga.
Fotografija: Ustrezajo jim hladnejši in bolj vlažni prostori. FOTO: Špela Ankele
Odpri galerijo
Ustrezajo jim hladnejši in bolj vlažni prostori. FOTO: Špela Ankele

Morda ste v teh dneh tudi vi kupili nekaj kilogramov jabolk. In ko se doma znajde zabojček, je dobro vedeti, kako naj ga shranimo. Po odgovor na to vprašanje smo se odpravili na sadjarsko in turistično domačijo pr' Matijovc, ki je v Podbrezjah ne morete zgrešiti.
 

Dve stoletji sadjarstva


Podbrezje je tisti gorenjski kraj, kjer so bili prvi sadovnjaki urejeni že daljnega leta 1830. Takole danes o preteklosti pripoveduje Janko Jeglič, ki z ženo Ano vodi kmetijo pr' Matijovc: »S sadjarstvom se je v Podbrezjah začel ukvarjati župnik Janez Pirc, ki je leta 1832 krstil mojega pradeda. Nekdaj so se mnogi kmetje ukvarjali s sadjarstvom, zdaj smo le še trije, ki nadaljujemo to tradicijo.« Sadovnjaki, v katerih so predvsem jabolka in hruške, torej še danes obkrožajo domačijo.

 

Shranimo v klet


Sogovornik iz rokava strese še nekaj koristnih nasvetov o tem, kako pravilno shranimo zabojček jabolk: »Pri nas so jabolka v hladilnici – v tem prostoru je nizka temperatura, med 1 in 2 stopinji Celzija, in hkrati visoka vlaga. Če imamo doma hladnejšo klet, priporočam shranjevanje zabojčka z jabolki v kleti. Ponoči lahko klet prezračimo, podnevi zapremo okna in poskrbimo, da se prostor malo navlaži.«


To lahko, nadaljuje Janko Jeglič, storimo tako, da »klet malo poškropimo z vodo, lahko pa prinesemo lavor z vodo. Lavor zato, da voda izhlapeva z večje površine, kot bi, če bi tja denimo postavili steklenico. Če imamo možnost, na tla polijemo malce vode – seveda ne gre pretiravati.«
 

Odličen je tudi hladilnik


Če nimamo celega zabojčka, ampak zgolj kilogram, dva jabolk, jih lahko zapremo v vrečko in shranimo v hladilnik, svetuje Janko Jeglič. In če vseeno začnejo gniti? Ko opazim jabolka, ki so že na meji, jih takoj spravim v kompot. Takega s klinčki, torej nageljnovimi žbicami, je v otroštvu kuhala moja soseda, čudovita kuharica in najboljša šivilja, zato je še danes moj najljubši. Res retro!

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas