KULINARIKA

Žuželke postajajo del tudi evropske prehrane

Skoraj popoln prigrizek, ko bi le njihov videz ne odvračal marsikoga iz zahodnega sveta.
Fotografija: Mrčes je alternativen in trajnostni vir beljakovin. FOTOGRAFIJE: guliver/GETTY IMAGES
Odpri galerijo
Mrčes je alternativen in trajnostni vir beljakovin. FOTOGRAFIJE: guliver/GETTY IMAGES

Polni so beljakovin – v primerjavi z govedino so več kot dvakrat bolj nabiti s proteini –, imajo le malo kalorij, primerni pa so tudi za tiste, ki ne prenašajo glutena ali laktoze. Skratka, skoraj popoln prigrizek, ko bi le njihov videz ne odvračal marsikoga iz zahodnega sveta, nevajenega insektov na meniju. Ja, gre za žuželke, v Aziji sicer izjemno razširjene v prehrani, ki pa v zahodnjaški kulinariki (še) nimajo mesta.

Okusni in hranljivi

A tudi to se počasi spreminja, sploh v luči vprašanja onesnaževanja našega planeta in počasnega kopnenja nam bolj znanih beljakovinskih virov zaradi rastoče svetovne populacije. "Zaradi rasti prebivalstva je nujno, da se začnemo ozirati za alternativnimi in trajnostnimi viri beljakovin. Insekte zdaj uživata dve milijardi ljudi, kot hrano in sestavino v kulinariki pa si jih želimo predstaviti zahodu. Ne le ker so okusni in hranljivi, spregledati ne smemo niti okoljskega vidika," razmišljajo v britanski trgovski verigi Sainsbury's, ki je po 250 svojih trgovinah po Otoku zdaj začela prodajati še vrečke hrustljavih domačih čričkov.

Insekti so pomemben del prehrane v Aziji.
Insekti so pomemben del prehrane v Aziji.

V minulih letih so tudi po Evropi vsake toliko že vzniknili pop-up bari in restavracije, ki so zadovoljili bolj ekscentrične okuse in jedi začinili z žuželkami. Pred tremi leti so pri Sainsburyju s pomočjo množičnega financiranje na trg poslali hranilno ploščico, v kateri je navadno moko zamenjala tista iz čričkov. Zdaj pa so prodajne police množično – in kot prvi v Angliji – založili s hrustljavim prigrizkom, ki je bolj razburljiv od običajnega čipsa in do okolja prijaznejši ter bolj trajnosten kot ocvirkom podobni svinjski ostružki. "Na žuželke kot prigrizek moramo nehati gledati kot na edinstveno zanimivost ali nekaj, kar bi pojedli le, če bi bili izzvani," pravijo v Sainsbury's. Tudi ker v ozračje spustijo znatno manj škodljivih plinov kot večina živine, njihova reja pa je precej bolj ekonomična in trajnostna, saj pojedo 12-krat manj.

Človek lahko je več kot 1000 vrst insektov.
Človek lahko je več kot 1000 vrst insektov.

Mrčes je pomemben člen človeške prehrane – po svetu se denimo uživa več kot tisoč vrst insektov – in postaja tudi vse donosnejši, saj naj bi trg z jedilnimi insekti do leta 2023 presegel 522 milijonov evrov. V Angliji so k temu zdaj primaknili še svoj lonček, prepričani, da bodo šli črički za med. Ne nazadnje je raziskava pokazala, da se odnos zahodnjakov počasi spreminja in nagiba v prid uporabi mrčesa v hrani. Slednje so prepoznali tudi že Francozi, saj je njihova trgovska veriga Carrefour po svojih prodajalnah, sicer predvsem po Španiji, začela prodajati vrsto žuželkastih izdelkov, denimo testenine in hranilne ploščice iz moke iz insektov.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije