OKUSI

Zelenjavo sušimo v sušilniku ali pečici

Pozimi pogosteje uporabljamo sušena zelišča in mešanice sušene zelenjave,to lahko pripravimo sami iz pridelkov z domačega vrta.
Fotografija: Sušimo lahko večino vrtnin z domačega vrta. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Sušimo lahko večino vrtnin z domačega vrta. FOTO: Guliver/Getty Images

Sušenje živil je eden najstarejših načinov konzerviranja. Sušimo lahko sadje in zelenjavo, seveda tudi meso. To je postopek, pri katerem živila pod vplivom toplega, ne vročega zraka izgubljajo vlago. Pri tem se uničijo tudi nekateri mikroorganizmi, zaradi katerih bi se lahko pokvarila. Na voljo so v trgovinah, ponudba je res bogata, z malo truda pa lahko zlasti zelenjavo in sadje posušimo tudi sami. Za to ne potrebujemo posebnih pripomočkov, saj lahko uporabimo pečico. Če nameravamo sušiti večje količine, pa je smiselno kupiti električni sušilnik oziroma dehidrator, najosnovnejše modele dobimo že za manj kot trideset evrov.
Sušimo lahko skoraj vso zelenjavo, zlasti jušno, na primer korenovke in gomoljnice, torej korenje, kolerabo, pastinak, rdečo peso, gomoljno zeleno in sladki krompir, pa seveda plodovke. Med priljubljenimi so sušeni paradižniki, ki jih lahko namočimo v olje, paprika, čili in feferoni.

Sušeno zelenjavo spravimo v dobro zaprte steklene kozarčke. FOTO: Guliver/Getty Images
Sušeno zelenjavo spravimo v dobro zaprte steklene kozarčke. FOTO: Guliver/Getty Images


Uporabimo zrelo in zdravo zelenjavo, ki smo jo dobro očistili. Oprano temeljito posušimo, preden jo narežemo na poljubne kose. Večino zelenjave sušimo pri 52 stopinjah, le čebula potrebuje precej višjo temperaturo, 68 stopinj. Trajanje postopka je odvisno od vrste zelenjave in velikosti kosov, v povprečju vsaj osem ur. Seveda so izjeme, na tanko narezane bučke, iz katerih bo nastal imeniten čips, ali listnata zelenjava bodo suhi že po treh urah. Sicer velja pravilo, da je zelenjava dovolj suha, ko ne čutimo vlage, ko jo pomencamo med prsti. Tako da se je bolj kot na predpisane čase zanesti na občutek, ki ga prinesejo izkušnje. Če bo letos morda šla kakšna vrečka v nič, ker zelenjava ne bo dovolj suha in se bo pokvarila, bo naslednje leto takih spodrsljajev gotovo manj.

Mešanica bo popestrila zimske juhe. FOTO: Guliver/Getty Image
Mešanica bo popestrila zimske juhe. FOTO: Guliver/Getty Image

Sušeno zelenjavo spravimo v zaprte steklene kozarce ali vakuumsko zaprte vrečke in ne glede na to, da skozi prozorno steno vidimo, kaj je notri, na embalaži označimo vsebino in predvsem datum pakiranja. Kozarce redno pregledujmo in preverjajmo, ali je zelenjava še v redu. Če je premalo suha, lahko splesni, v njej pa se lahko naselijo tudi kuhinjski molji. Okužena živila takoj zavržemo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije