JUHE

Zelenjavne ali sadne, tople in hladne

Če kdaj, je poleti užitek pripravljati zelenjavne jedi, saj si ob obilju pridelka lahko izmišljamo vedno nove kombinacije; vedno prijajo okusne juhe.
Fotografija: Poleti se igramo z barvami in okusi zelenjavnih juh. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Poleti se igramo z barvami in okusi zelenjavnih juh. FOTO: Guliver/Getty Images

Na vrtu ali tržnici v tem času dobimo tako rekoč vso zelenjavo, kar si jo lahko zamislimo. Korenje, grah, stročji fižol, bučke, paradižnik in paprika, veselimo se cvetače, brokolija, že uživamo v kolerabici. Če dodamo še sveža zelišča, je ponudba popolna. Iz vseh teh darov skuhamo čudovite juhe in enolončnice, zagrizeni mesojedci bodo zraven dodali še kos ali dva mesa, mnogi pa poleti raje uživajo v lažji, pretežno zelenjavni prehrani.

Tako so v času, ko nam zaradi vročine ne teknejo težke jedi, odlično samostojno kosilo zelenjavne juhe, ki so lahko goste, pasirane ali bistre, v katerih plavajo koščki sestavin. Za kremne juhe lahko uporabimo skoraj vso zelenjavo, na primer bučke, kumare, paradižnik, zelje, brokoli ali cvetačo in druge križnice, za bogatejši okus jim dodajamo čebulo, česen in številna zelišča. Če jih želimo zgostiti, vanje zakuhamo žlico kosmičev ali skuhamo krompir, ki ga pretlačimo z vilicami in razmešamo.


Tudi iz sadja lahko pripravimo poletno juho. FOTO: Guliver/Getty Images
Tudi iz sadja lahko pripravimo poletno juho. FOTO: Guliver/Getty Images
Ob obilju zelenjave si privoščimo poigravanje z estetiko, saj lahko pripravimo juhe vseh mogočih barv in tekstur. Na primer živahno rdečo iz paradižnika, ognjeno oranžno korenčkovo ali divje zeleno iz mladega graha. Goste juhe razdelimo na krožnike in jih privlačno okrasimo z domiselnimi vzorci z uporabo smetane ali olja, koščkov zelenjave in raznovrstnih semen, pri tem pa nastanejo še harmonični okusi. Na bučno juho na primer kanemo nekaj kapljic temnega bučnega olja, ki se razprši v abstrakten vzorec, pa še malce nasekljanih bučnih semen za povrh, kumarični dodamo rezino kumare in jo potresemo z nežno zelenim nasekljanim drobnjakom ali peteršiljem, na paradižnikovo obvezno spada listič bazilike.

Mlada poletna zelenjava je hitro kuhana. FOTO: Guliver/Getty Images
Mlada poletna zelenjava je hitro kuhana. FOTO: Guliver/Getty Images
Poleg priljubljenih kremnih juh pripravimo pisane enolončnice, v katere lahko dobesedno namečemo vse, kar imamo pri roki, saj skoraj ni zelenjave, ki bi se med seboj tepla z okusi. Ni treba, da so juhe kuhane, za pripravo presnih potrebujemo le dober nož in blender. Takšni sta denimo kumarična in paradižnikova. V eksperimentiranju lahko gremo še korak dlje in pripravimo juho iz sezonskega sadja, lahko bi rekli, da v krožniku kot juho postrežemo smuti. Tudi sadne juhe lahko kuhamo, na primer malinovo, jagodno ali breskovo, pogosto jih pripravimo v kombinaciji z vinom in oplemenitimo s smetano. Okrasimo s svežimi sadeži in ponudimo hladno kot predjed ali posladek.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije