Zelenjava, ki dviga razpoloženje

Sredozemska zelenjava z belo glavo si zasluži posebno mesto na naših jedilnikih; cvetača je bogata s hranili in vlakninami, krepi imunski sistem, super je za hujšanje.
Fotografija: FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Guliver/Getty Images

Čeprav je mnogi ne marajo, je cvetača zelo zdrava in polna hranil. Ima malo kalorij, zato pa precej vitaminov in mineralov, predvsem vitamine C, K, B6, folno kislino, mangan, magnezij in kalij. Vsebuje tudi veliko vlaknin, ki koristijo celokupnemu zdravju; skodelica cvetače ima 3 grame vlaknin, kar je 10 odstotkov dnevnih potreb odraslega človeka. Vlaknine so pomembne, saj hranijo zdrave bakterije v črevesju, ki pomagajo blažiti vnetje in spodbujajo prebavo, preprečujejo zaprtje, poleg tega nižajo slabi holesterol. Raziskave kažejo, da je prehrana, bogata z vlakninami, povezana z nižjim tveganjem bolezni srca in ožilja pa tudi diabetesa.
FOTO: Guliver/Getty Images
FOTO: Guliver/Getty Images

Vlaknine imajo pomembno vlogo tudi pri obvladovanju oziroma preprečevanju debelosti, saj smo zaradi njih dlje siti, kar pomeni, da bomo čez dan zaužili manj kalorij in bo manj verjetnosti, da se bomo prenajedali.
Cvetača je bogata z beljakovinami, vitaminoma A in K pa minerali kalijem, magnezijem, manganom in fosforjem ter triptofanom, esencialno aminokislino, pomembno za dobro razpoloženje in miren spanec. Vsebuje veliko antioksidantov, ki jih naše telo nujno potrebuje, saj ga varujejo pred škodljivimi prostimi radikali in vnetjem.

Zlasti bogata je z glukozinolati in izotiocianati, ki naj bi upočasnjevali rast rakavih celic, varovali naj bi zlasti pred rakom debelega črevesja, pljuč, dojke in prostate. Vsebuje karotenoide in flavonoide, ki lahko nižajo tveganje nastanka nekaterih bolezni, denimo srca. V njej je tudi veliko C-vitamina, za katerega že dolgo vemo, da je gradnik imunskega sistema, znan je po protivnetnem delovanju, zaradi česar lahko niža tveganje bolezni srca in celo raka.

Bogata je s holinom, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju celičnih membran, sintetiziranju DNK in delovanju metabolizma, pomemben je za razvoj možganov in proizvodnjo nevrotransmiterjev, ki so potrebni za zdrav živčni sistem, poleg tega preprečuje kopičenje holesterola v jetrih. Kdor ne zaužije dovolj holina, kažejo nekatere raziskave, ima višje tveganje razvoja bolezni jeter in srca pa tudi nevrološke težave, denimo demenco in alzheimerjevo bolezen.

V cvetači najdemo še sulforafan, močan antioksidant, ki pomaga nižati visok krvni tlak in ohranja zdrave arterije.
Ker ima malo kalorij in je nasitna, je super živilo za vse, ki bi radi izgubili kak kilogram; uporabimo jo lahko tudi kot nizkokalorično zamenjavo za visokokalorična živila, če jo zmeljemo, je na primer lahko izvrstna podlaga za pico namesto običajnega testa, uporabljamo jo lahko celo namesto žit in stročnic.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije