Zdaj je čas za bezeg

Čipkaste dišeče cvetove že generacije uporabljajo v prehrani in zdravilstvu; nabiramo jih spomladi, jeseni pa temno rdeče jagode, iz katerih kuhamo sok in marmelado
Fotografija: Cvetove nabiramo v suhem in sončnem vremenu, najlažje jih odrežemo s škarjami. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Cvetove nabiramo v suhem in sončnem vremenu, najlažje jih odrežemo s škarjami. FOTO: Guliver/Getty Images

Črni bezeg bo črno v imenu opravičil šele jeseni, ko bodo na do deset metrov visokih grmih zažareli grozdi sijočih drobnih temno rdečih jagod. Bezeg uspeva po vsej Evropi, v zahodni in srednji Aziji ter Severni Ameriki. Je samooplodna grmičasta rastlina, ki jo najdemo tudi po vrtovih, zlasti starih kmečkih. Nekoč so vedeli, da je tako koristen, okusen in zdravilen, da ga je vredno gojiti tudi nekje pri hiši.

Iz bezgovega cvetja pripravimo odlične osvežilne napitke. FOTO: Guliver/Getty Images
Iz bezgovega cvetja pripravimo odlične osvežilne napitke. FOTO: Guliver/Getty Images


Konec maja in junija je čas, ko nabiramo cvetove, iz katerih pripravljamo izvrstne jedi, predvsem pa pijače. Cvetovi imajo izrazit in prijeten vonj, zato bosta tudi sirup in šabesa, najbolj znani pijači, zelo lepo dišali, odlikujeta pa jih tudi svež in prijeten okus. Cvetove vselej nabiramo v sončnem in suhem vremenu, da dež ne spere z njih koristnega cvetnega prahu. Iz istega razloga jih pred uporabo ne spiramo, temveč le temeljito pregledamo, saj zavetje v njih pogosto poiščejo številni drobni žužki. Iz svežih pripravljamo različne jedi, najbolj znani so ocvrti cvetovi. Lahko jih tudi sušimo in uporabljamo za čaj; sušimo jih na zraku, očiščene razporedimo po pladnju ali drugi podlagi in položimo v senčno ali polsenčno lego.

Jeseni iz jagod kuhamo sok in marmelado. FOTO: Guliver/Getty Images
Jeseni iz jagod kuhamo sok in marmelado. FOTO: Guliver/Getty Images

Najbolj znani pijači sta že omenjena šabesa, ki nastane z namakanjem cvetov v vodi in jo moramo porabiti v kratkem času, ter sirup, ki je dlje obstojen, saj vsebuje sladkor, gospodinje in kuharske knjige pa ponujajo številne recepte; pri nekaterih se prekuhata le voda in sladkor, v mešanico pa nato namočimo sveže cvetove, po nekaterih pa skuhamo tudi cvetove. Sladkorja mora biti dovolj, saj sirupu ne daje le okusa, temveč deluje tudi kot konzervans, da sirup ohrani lepo barvo, pa dodajamo limonov sok ali citronsko kislino, ki dajeta tudi nekoliko bolj svež okus.

Ko pripravljamo sirup ali šabeso, cvetove čim bolj osmukamo, da bomo namočili čim manj zelenih delov, saj so ti grenki. Pijači pijemo za žejo, imata pa tudi številne koristne učinke na telo. Sok bomo kuhali tudi iz jagod, ki jih bomo nabirali jeseni, če imamo dovolj časa in potrpljenja, pa tudi bezgovo marmelado. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije