MALINE

Za vitek stas in ženske težave

V malinah uživamo zaradi okusa, a vsebujejo tudi mnogo blagodati za zdravje: vitamin C, skrbijo za lepo kožo, preprečujejo debelost
Fotografija: FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Guliver/Getty Images

Bila naj bi iz južne Azije in je menda stara toliko, da so jo jedli že jamski ljudje! Malino so od nekdaj cenili kot zdravilno rastlino; stari Grki so ji pripisovali moč spodbujanja plodnosti, v ta namen so uporabljali liste.

Bogata je z antioksidanti, ki delujejo protivnetno, preprečujejo delovanje škodljivih mikrobov in poškodbe celic; med temi so antocianin (ki daje rdečo barvo), resveratrol (ki upočasnjuje staranje), pterostilben (ki je pomemben za možganske funkcije) ter elagitanin, ki po raziskavah niža tveganje raka. Vsebuje tudi vlaknine, folno kislino, vitamine A, E, K in E5, tudi C-vitamin (100 gramov plodov preskrbi organizem s kar 44 odstotki dnevnega priporočenega odmerka vitamina C), mangan, magnezij, baker, kalij in maščobne kisline omega 3.

Redno uživanje malin lepša polt in krepi lase, izboljšuje zdravje prebavnega trakta ter kardiovaskularnega sistema, krepi imunski sistem in varuje pred vnetji.

Okusne in zdrave FOTO: Guliver/Getty Images
Okusne in zdrave FOTO: Guliver/Getty Images

Malina preprečuje delovanje prostih radikalov, varuje pred rakom debelega črevesa, dojke, maternice, jajčnikov in prostate, za kar so zaslužna fitohranila, ki preprečujejo širjenje rakavih celic in jih spodbujajo k samouničenju. Ketoni v malini nadzorujejo glukozo v krvi ter pomagajo preprečevati debelost in tudi diabetes, spodbujajo metabolizem, manjšajo maščobne obloge.

Olje semen čilske maline je nekaj posebnega, vsebuje visok delež maščobnih kislin omega 3 in omega 6 ter vitamina E, zaradi česar varuje kožo pred soncem, deluje torej kot nekakšno sredstvo za sončenje, a se samo nanj vendarle ne gre zanašati. Lahko pa ga s pridom uporabite za nego, denimo gub in strij, koristilo naj bi tudi pri lišajih in dermatitisu oziroma vseh težavah s kožo. Poleg tega naj bi preprečevale nervozo in uravnavale hormonska neravnovesja.

No, plodovi so okusni in zdravi, še večjo zdravilnost pa ljudsko zdravilstvo pripisuje listom. Malini pravijo kar ženska rastlina, saj blaži oziroma preprečuje mnogo tegob ženskih organov. Čaj iz listov pomaga pri menstrualnih krčih, močnih krvavitvah in izcedku. Pijejo ga lahko tudi ženske po porodu, saj naj bi pospeševala okrevanje maternice in spodbujale nastanek mleka. Čaj se pije tudi za lajšanje težav pri blažji driski in krepitev dlesni, lajša tudi blažja vnetja sluznice ust in žrela.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije