Vsestransko uporabna skuta

Uživamo lahko svežo, zgolj malce slano ali z dodanimi zelišči, če se nam zahoče sladkega, pa vanjo zamešamo žlico ali dve sladkorja ali medu.
Fotografija: Svežo uživamo samo, okusna je tako slana kot sladka. FOTO: Arx0nt/Getty Images
Odpri galerijo
Svežo uživamo samo, okusna je tako slana kot sladka. FOTO: Arx0nt/Getty Images

Skuta je lahko osnova ali dodatek številnim jedem, tako sladkim kot slanim. Nekatere jedi lahko naredimo v obeh različicah, taki so na primer zavitki, v katerih skuto za nadev kombiniramo z različnimi sestavinami, (suhim) sadjem ali zelenjavo in mesom. V jedeh jo lahko toplotno obdelamo ali pa tudi ne, sladke jedi lahko uživamo tople ali hladne. Ker bi se v nekaterih jedeh, na primer zavitkih ali cmokih, lahko drobila, ji kot vezivo primešamo jajce. V tem primeru bo morda treba dodati malo krušnih drobtin ali pšeničnega zdroba, ki bodo gladko maso povezale skupaj. Na ta način pripravimo rahle skutne cmoke, ki jih naredimo iz skute, jajca, drobtin in zdroba. Vse malce sladkamo, oblikujemo v cmoke in skuhamo v vodi. Zanimivi so cmoki iz testa, ki mu dodamo malo skute, iz njega pa oblikujemo slivove, marelične ali češpljeve. Iz enakega testa oblikujemo svaljke, ki jih v sladki različici ponudimo s sadnim kompotom ali žličko marmelade, slani pa so lahko priloga. Skuta je pogosta v nadevih za zavitke, v sladkih različicah dodamo in dobro vmešamo naribana jabolka in rozine, lahko tudi bučke, maso pa nekoliko sladkamo.

Jed, ki je za pripravo nadvse preprosta, so ruski sirniki. Zanje zmešamo skuto, jajca, moko in sladkor, oblikujemo polpete, jih povaljamo v moki in zlato rumeno zapečemo na vročem olju. Pazimo, da bo maščobe čim manj.

Skutna torta je pojem svežine in prijetnega okusa. FOTO: Iuliia_n/Getty Images
Skutna torta je pojem svežine in prijetnega okusa. FOTO: Iuliia_n/Getty Images

Za pripravo večine skutnih jedi je bolje uporabiti nepasirano skuto, čeprav recept zahteva, da je gladko umešana. Pasirana je praviloma bolj sočna, nepasirana pa je pogosto pusta, suha in zbita. Zato bodo jedi iz nepasirane bolj rahle in sveže. Med sladicami ne moremo mimo torte, ki jo lahko pripravimo tudi v ledeni različici, in seveda rahle pite.

Lahko pripravimo tudi številne lahke, za poletje primerne jedi, ki jih ni treba toplotno obdelati. V skuto zamešamo različno sveže sadje, ki smo ga narezali na koščke ali celo naribali, sladkamo le po potrebi. Da bo jed mehkejša, ji primešamo še žlico ali dve kisle smetane. K skuti se imenitno poda tudi med, ki ga lahko vanjo vmešamo ali ga po njej le pokapljamo. Ne nazadnje, iz skute lahko pripravimo tudi sladoled.

Imenitno se ujame s koščki svežega sadja. FOTO: Intek1/Getty Images
Imenitno se ujame s koščki svežega sadja. FOTO: Intek1/Getty Images

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije