ZAČIMBE

Vedno pri roki

Pravočasno poskrbite, da boste tudi v hladnem delu leta svoje jedi lahko bogatili z dišečimi začimbami.
Fotografija: Posušite lahko domala vse začimbe.
Odpri galerijo
Posušite lahko domala vse začimbe.

Že poleti, ko vrtovi razvajajo s pridelki, je treba misliti na jesen in zimo, ko svežih začimb ne bo pri roki. Kako jih shraniti, da boste z njimi lahko vse leto bogatili jedi?

Sušenje na zraku

Če imate na voljo zračen prostor, sveže začimbe posušite in jih pospravite v dobro zaprte posodice.
Naberite peteršilj, rožmarin, origano, timijan in druge dišavnice, jih povežite v šopke ter jih v temnejšem, zračnem prostoru obesite s stebli navzgor. Po približno od dveh do štirih tednih povsem suhe listke s prsti zdrobite na koščke ter z njimi napolnite vrečke ali steklene kozarčke primerne velikosti.

Sušenje lahko pospešite z uporabo pečice. Nabrane začimbe očistite, jih razporedite po čistem pekaču in vsaj štiri ure pri temperaturi 150 stopinj Celzija segrevajte v pečici: vrata priprite, da bo iz nje uhajala vlaga. Občasno premešajte. Suhe ohladite, zdrobite in pospravite v tesno zaprte embalaže.

Zeliščne kocke

Slaten in uporaben pesto naredite sami.
Slaten in uporaben pesto naredite sami.
Še en dobrodošel način shranjevanja dišavnic so ledene kocke. Približno po žličko nasekljane začimbe ali začimbne mešanice nasujte v modelčke za pripravo ledenih kock in jih prelijte z vodo. Položite jih v zamrzovalno skrinjo ter zamrznjene pospravite v primerno embalažo. Z dodajanjem tako pripravljenih ledenih kock jedem bo videti, kot bi vse leto uporabljali sveže začimbe, namesto vode lahko uporabite oljčno olje.

Uporabna metoda shranjevanja je začimbno maslo. Izbrane rastline nasekljajte, jih zmešajte z zmehčanim maslom, s tako pripravljeno mešanico napolnite kalupe za ledene kocke in jih postavite v zamrzovalnik. Zamrznjene kocke pospravite v vrečko ter jih dodajte jedem, v katerih je dobrodošlo maslo z izbranimi posamičnimi začimbami ali priljubljenimi kombinacijami.
Začimbe lahko zamrznete tudi brez dodatkov. Naberite jih, operite, razporedite po pladnju in položite v zamrzovalnik. Zamrznjene pospravite v vrečke primerne velikosti in shranite pri temperaturi –18 stopinj Celzija.

Sol, sladkor, pesto

Zeliščno maslo jedem zagotavlja bogat, aromatičen okus. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Zeliščno maslo jedem zagotavlja bogat, aromatičen okus. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Sol in sladkor sta konzervansa, ki podaljšata svežino začimb. V kozarec izmenično nalagajte plasti sesekljanih listkov izbrane začimbe ter soli ali sladkorja. Počakajte dva, tri tedne, mešanico presujte v embalažo, ki jo je mogoče nepredušno zapreti, ter jo dodajajte sladkim oziroma slanim jedem.

Iz začimb, ki rastejo v vaših lončkih ali na gredicah, lahko pesto izdelamo sami. Sveže, oprane in očiščene rastline (običajno je pesto iz bazilike, lahko uporabite tudi druge dišavnice ali kombinacije) zdrobite v sekljalniku. Med mešanjem dodajte pinjole, nariban parmezan in oljčno olje (na dve skodelici začimb približno tretjino skodelice olja). Mešanico pospravite v steklen kozarec ter z žličko pesta oplemenitite jedi, ki se jim glede na izbor sestavin najbolj prilega.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije