SLOVENSKI CHEFI

V Washington s kranjsko klobaso in ješprenjčkom

Objavljeno 13. junij 2019 12.07 | Posodobljeno 13. junij 2019 12.04 | Piše: Špela Ankele

Uroš Štefelin, Jože Godec in Tomaž Sovdat s prepletom slovenskih okusov očarali goste.

Kuharski ambasadorji v Washingtonu: Tomaž Sovdat (Dobra vila, Bovec), Uroš Štefelin (Vila Podvin) in Jože Godec (Gostilna Resje, Bohinj) FOTO: Osebni arhiv
Ko so to pomlad tri slovenske chefe povabili, naj na našem veleposlaništvu v Ameriki predstavijo sodobne slovenske okuse, so s seboj vzeli mnogo dobrot.

»Bohinjsko koruzo trdinko, hruško tepko in postrv – tudi dimljeno. Pa ješprenj, čemaž in smrekove vršičke. Tu so bili še podbreška potica, zaseka, bohinjski sir mohant in bovški sir. Seveda nismo pozabili na olje – bučno in oljčno je z nami potovalo v Ameriko. S seboj smo odnesli še kranjsko klobaso s tepko, a so nam jo zaradi prepovedi uvoza mesa na meji vzeli cariniki,« ameriško ekspedicijo opiše vsestranska Marcela Klofutar. Sogovornica je predsednica slovenske veje mednarodnega združenja JRE (Jeunes Restaurateurs, torej mladih gostincev), z Urošem Štefelinom pa že šest let vodi Vilo Podvin, ki se je v razmeroma kratkem času usidrala v vrh najboljših gorenjskih restavracij.

image
Chef Jože Godec se je osredotočil na svojo značilno jed, ki na krožniku slavi postrv iz bohinjske ribogojnice. FOTO: Osebni Arhiv

Gorenjsko-bovška naveza

Poleg dvojca iz Vile Podvin je za slovenske kulinarične presežke v Washingtonu poskrbel še Jože Godec, ki v Bohinjskem kotu vodi Gostilno Resje, barve Posočja pa je tokrat zastopal Tomaž Sovdat, chef bovške restavracije Dobra vila.
Gorenjsko-bovška naveza čez lužo ni predstavila le kulinarike, ampak so se osredotočali tudi na lepote Slovenije, kajti Američanom so predstavili Julijano (v angleščini imenovano Julian Alps Trail). Ta 300 kilometrov dolga pot, speljana po dolinah Julijskih Alp, bo predvidoma odprta jeseni letos, zato na terenu že pospešeno poteka označevanje nove krožne poti.
Ob slikoviti alpski poti, speljani prek desetih posoških in gorenjskih občin, pa niso nanizane samo naravne lepote, ampak so tu še številne kulinarične postojanke, med katerimi so Vila Podvin, Gostilna Resje in Dobra vila.

image
Trije odlični slovenski chefi so v treh dneh na našem veleposlaništvu v Ameriki zakuhali kar pet okusnih dogodkov. FOTO: Osebni Arhiv

Trije dnevi, pet dogodkov

Tako so chefi omenjenih treh restavracij na slovenskem veleposlaništvu v treh dneh pripravili kar pet dogodkov: na enega so povabili predstavnike turističnih agencij, na drugega politično javnost, potem so prišli na vrsto še predstavniki sedme sile. Kuhali so za žene veleposlanikov in žensko združenje. »Kulinarične dogodke smo si zamislili kot okusno popotovanje od Radovljice, kjer bi gostom lahko postregli zajtrk. Nato smo se na kosilo odpravili v Bohinj. Večerjali bi v Bovcu, vmes pa bi spoznali lepote slovenskih gora,« je okuse, ki jih srečamo ob prihajajoči poti Julijana, opisala Marcela Klofutar.

image
FOTO: Arhiv Restavracije Dobra Vila


»Tokrat smo naše dobrote v tujini predstavili prvič, upam pa, da ne tudi zadnjič,« nam je po prihodu iz Amerike povedal Jože Godec, verjetno najboljši bohinjski chef. Uroš Štefelin, ki ga v zadnjem času zasledimo tudi na televiziji, saj je eden od sodnikov v oddaji Mali šef, je dodal: »Poskrbeli smo za res vrhunski preplet slovenskih okusov, predstavljenih na moderen način.« Zato ni čudno, da so Američani po kulinaričnem presežku z občudovanjem ponavljali ti dve besedi: »Very delicious.« Zelo okusno, torej.
Da bi tudi bralcem Okusov postregli z delčkom slovenske gastronomske diplomacije, je Tomaž Sovdat iz bovške restavracije Dobra vila za vas zapisal enega od svojih najljubših receptov.


Za 4 osebe:

500 g telečjega hrbta
1 dl naravne omake
šop mediteranskih zelišč (timijan, rožmarin, žajbelj)

1 gomolj zelene
300 ml mleka
300 ml smetane
40 g masla
sol, poper
500 g sveže sezonske zelenjave

Kremo pripravimo tako, da zeleno olupimo, zrežemo na kocke, jo prepražimo na maslu in nato dodamo smetano, mleko, sol in poper. Počasi kuhamo do mehkega. S paličnim mešalnikom spasiramo.

Gremo k mesu: očiščen telečji hrbet začinimo s soljo, poprom in začimbami, ga vakuumsko zapakiramo in 22 minut kuhamo v vodni kopeli (62 stopinj Celzija). Če nimamo vakuumirne naprave, lahko meso spečemo v pečici – vanjo ga damo za 26 minut na 72 stopinj Celzija. Tako pripravljeno meso zrežemo na polovico in popečemo na olju, da se zlato zapeče.

Še zelenjava: izberemo sezonske sestavine (stročji fižol, brokoli ...) in jih skuhamo v slanem kropu toliko, da ohranijo hrustljavost.
Lepo razporedimo na krožnik in okrasimo s svežimi zelišči.
Deli s prijatelji