PRIJETEN VONJ

Tudi po pripravi rib naj kuhinja prijetno diši

Objavljeno 13. avgust 2019 11.36 | Posodobljeno 13. avgust 2019 11.36 | Piše: Mateja Florjančič

Poleti radi jemo ribe, a v stanovanju lahko ostane vonj po njih še naslednji dan; namakamo jih v mleku, pomagajo citrusi, tudi eterična olja.

Da v stanovanju mne bi ostal vonj po ribah, naj bodo sestavine res sveže. FOTO: Guliver/Getty Images
Poleti so na jedilniku pogosto ribe. Njihovo lahko meso in zapeljivi okus sovpadata z vročimi dnevi. A ne glede na način priprave v kuhinji za njimi ostane vonj, ki še naslednji dan priča o glavni sestavini kosila ali večerje. Naj vas ta ne odvrne od namere, da bi se z njimi pogostili večkrat, zato si oglejmo, kako ga preprečiti in kako se ga čim hitreje znebiti.
Ker jih je najbolje preprečiti, na morebitne neprijetne posledice pomislite že pred kuhanjem. Izberite res sveže ribe, saj je njihov vonj blažji. Pred pripravo jih 20 minut namakajte v mleku. Encimi iz mleka so močnejši od tistih, ki so krivi za značilen vonj, ta bo zato med kuhanjem in po njem manj izrazit.
Poskrbite za dobro zračenje, na pultu pa prižgite dišečo svečko z vonjem bazilike, pačulija, sivke ali geranije.

image
Leseno desko očistite s citrusi, jedilno sodo ali soljo. FOTO: Guliver/Getty Images

Druga zvijača v namen preprečevanja vonja po ribah je, da jih pred pečenjem namakate v štirih skodelicah vode z dodatkom par žličk kisa ali jih pokapljate s sokom limone. Med cvrenjem, paniranjem, kuhanjem in peko rib ali drugih morskih dobrot poskrbite za dobro zračenje, na pultu pa prižgite dišečo svečko z vonjem bazilike, pačulija, sivke ali geranije. Ti blažijo aromo osnovne sestavine. Enako učinkovita so eterična olja teh rastlin, katerih para se širi iz izparilnika. Po kuhanju na rezine narežite celo limono, jo v lončku prelijte z vodo in vse segrejte do vretja. Vonj, ki se širi iz posode, je močnejši od tistega po ribah. Namesto limone lahko uporabite cimet ali klinčke, pomaga tudi para, ki se sprošča med vretjem kisa. Tega je mogoče uporabiti na še en način: z alkoholnim kisom napolnjeno posodo čez noč pustite na pultu. Zjutraj vas bo v kuhinji pozdravila svežina.
Pult, korito in druge kuhinjske površine, ki so bile v stiku z osnovno sestavino, očistite z naravnim čistilom iz dveh decilitrov vode, dveh žličk jedilne sode in soka polovice limone.
Vonj po ribah bomo z rok pregnali s pomočjo soli ali limone.

image
Izbrana eterična olja so močnejša od vonja po ribah. FOTO: Guliver/Getty Images

S pasto iz jedilne sode in vode natrite lesene deske, na katerih ste rezali ribe. Počakajte nekaj minut ter jih splaknite. Enako lahko uporabite tudi sol ali desko zdrgnite s polovico sveže limone. Iz plastičnih posod boste vonj po ribah najlažje pregnali s sokom limone. Preden jih pomijete z detergentom, jih natrite z njim. Če ponev izdaja, kaj se je kuhalo v njej, na rezine narežite krompir, ga stresite vanjo, prelijte z vodo, zavrite in par minut kuhajte na zmernem ognju, nato posodo preprosto pomijte.
Tudi roke se navzamejo značilnega vonja rib. Tega lahko premagate s soljo: z njo natrite roke, a le če na njih nimate prask, vreznin ali drugih poškodb, sicer bo peklo. Pomagajo sok limone ali drugih citrusov, pasta iz jedilne sode in vode, tudi detergent za pomivanje posode bo v kombinacij z vodo dostojno opravil svojo nalogo. 
Deli s prijatelji