OKUSI

Trpek sadež za sladke jedi

Sveža kutina je trda in ne preveč okusna, s kuhanjem pa dobi imeniten sladki okus in prijetno mehkobo; ujema se z drugim sadjem pa tudi mesom.
Fotografija: Kutina je le še redko na naših jedilnikih.
Odpri galerijo
Kutina je le še redko na naših jedilnikih.

Kutina je med zadnjimi jesenskimi sadeži, obiramo jih šele po prvi slani, pa še takrat niso dozoreli, ampak potrebujejo še nekaj časa v kleti. Zrelost prepoznamo po omamno dišečem vonju, medtem ko je okus tako trpek, da ni junaka, ki bi v njem užival. Povsem drugače je, ko kutino skuhamo, takrat postane izjemno okusna, sladka in sočna.

Njena domovina je jugozahodna Azija, a se je hitro širila v Evropo, saj je bila priljubljen sadež v stari Grčiji, kjer je bila simbol ljubezni, stari Rimljani pa so iz olja kutine izdelovali parfume.

Nekoč so kutine kraljevale tako rekoč na vsakem vrtu ali v sadovnjaku, danes pa so skorajda redkost. Drevo potrebuje veliko prostora, saj zraste več kot pet metrov visoko, prav tako je široko, če ga ne režemo. V trgovini teh dišečih, svetlo rumenih sadežev tako rekoč ni mogoče dobiti, le redkokdo jih prodaja na tržnici. Smo pa našli nekaj ponudnikov v spletnem oglasniku, cene se gibljejo od 30 centov za kilogram, če kupimo večjo količino, na primer 15 kilogramov, do dva evra za kilogram, ki jih oglašujejo kot ekološko pridelane, kar je primerljivo z jabolki in hruškami. Tudi po bogastvu vitaminov se zlahka kosa z najboljšimi, vsebuje vitamine A in C ter B1 in B2, od mineralov omenimo kalcij, magnezij, železo, klor, kalij in baker. Kutino uporabljamo zlasti za predelavo v marmelado, džem in žele ter kompot, saj vsebuje veliko pektina in tanina. Kot želirno sredstvo
Iz njih pogosto skuhamo marmelado. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Iz njih pogosto skuhamo marmelado. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
jo dodajamo k drugim marmeladam ali sokovom, zlasti se razume z jabolki in hruškami. Kutine lahko tudi pečemo, imenitne bodo, če si sposodimo recept za pečena jabolka, nadevana z orehi in medom, prav tako jih lahko priložimo k mesu, ki ga pečemo v pečici, zlasti lepo dopolni perutnino. Preden roma v lonec ali drugo posodo, sadeže zdrgnemo s krpo, da obrišemo puh, s katerim je obložena lupina. Ker kutina izjemno lepo diši, so jo nekdaj uporabljali za osveževanje prostora, ni razloga, da ne bi poskusili tudi danes. Dovolj bo, če sadež ali dva položimo v košaro z drugim sadjem, gospodinje prejšnjih generacij pa so kutine polagale med perilo v omare, da je dobilo svež vonj.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije