KAKO JIH UPORABITI

Stročnice v solati ali namazih

So hranljive in nasitne, z njimi lahko nadomestimo kruh, riž ali testenine, dodamo jih v juho, hladne lahko pripravimo kot namaz ali v solati.
Fotografija: Fižol, leča, čičerika, grah ... naj bodo vedno v zalogi. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Fižol, leča, čičerika, grah ... naj bodo vedno v zalogi. FOTO: Guliver/Getty Images

V prejšnji številki smo pisali o zdravih malicah, ki si jih pripravimo doma in nesemo v službo. Med nepogrešljive osnove doma pripravljenih malic ali solat spadajo stročnice, ki so okusne tako tople kot hladne. Verjetno najprej pomislimo na fižol, ki je pri nas najbrž najbolj priljubljena stročnica v zrnju, vendar ima neprijetno lastnost, saj mnogim povzroča vetrove. Zato so najverjetneje boljša izbira leča, grah in čičerika, ki se po okusu in hranilnih lastnostih zlahka merijo s fižolom, so pa praviloma precej bolj prijazni do naše prebave.

Fižolu se sicer ni treba povsem odpovedati, vendar bo za vse v pisarni bolje, če v jedi igra le stransko vlogo. Da bi imeli vselej na razpolago katero od naštetih stročnic, naj bo v shrambi vedno nekaj konzerv čičerike in vrečka ali dve suhe leče pa nekaj graha v zamrzovalniku. Tudi čičeriko lahko kupimo suho, vendar se kuha dlje kot leča, prej pa jo moramo namočiti v vodi. Vsekakor bo najbolje, da malico iz stročnic načrtujemo in pripravimo dan poprej. Kuhane stročnice brez težav nekaj dni hranimo v hladilniku in jih uporabimo po potrebi. To je dobrodošlo, saj je potrata časa in zlasti energije, če bi kuhali le lonček leče, čičerike ali fižola. Za grah to ni toliko pomembno, saj je kuhan v nekaj minutah.

Če imamo raje cele stročnice, jih skuhamo v juhi ali omaki, za hladno malico pa jih pripravimo v solati. Lahko jih uporabimo kot osnovo ali dodatek, kombiniramo jih z zelenjavo ali testeninami, prav dobro se ujamejo tudi z rižem. Če pripravljamo solato, sta za osnovo najbolj primerni leča in čičerika, iz njiju lahko pripravimo odlične namaze, da jih postrežemo s kruhom in zelenjavo. Najpogostejši je iz čičerike, znan kot humus, na podoben način jih pripravimo tudi iz leče ali fižola. Postopek je sila preprost, izbrano kuhano stročnico zmeljemo s poljubnimi začimbami v gosto zmes in jed je pripravljena. Za orientacijo, kilogram zamrznjenega graha dobimo že za dober evro, kilogram suhe leče za 4 ali 5 evrov, fižola že za 3 evre, konzervo čičerike pa za manj kot evro. Kar pomeni, da lahko svojo zdravo malico sestavimo precej ceneje, kot zanjo plačamo v bližnjem bistroju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije