RECEPT

Solata s kvinojo

Objavljeno 19. avgust 2019 13.15 | Posodobljeno 19. avgust 2019 13.15 | Piše: A. K.
Ključne besede: solata recept

Polnovreden, z beljakovinami bogat obrok je enostaven za pripravo, tekne pa predvsem v vročih dneh.

FOTO: Guliver/Getty Images
Bogatih pisanih solat, ki jih obogatimo z mesom, sirom, jajci ali še čim, se nikoli ne naveličamo. Preprosto jih je pripraviti, lahko jih pripravimo vnaprej, saj uživamo hladne. To pomeni, da vse očistimo, narežemo, po potrebi spečemo in skuhamo, začinimo in zmešamo pa šele, tik preden ponudimo. Za osnovo lahko vzamemo zeleno solato, glavnato ali berivko, pa tudi druge solatnice, na primer radič ali endivijo.

Take solate teknejo predvsem v vročih dneh, vendar si jih privoščimo tudi v preostalih letnih časih. Začinimo jih s poljubnimi prelivi, lahko z običajnim iz kisa in olja, lahko pa tudi z jogurtom, ki mu lahko primešamo zelišča. 

Za 4 osebe:

4 jajca
300 g piščančjega fileja
1 majhen brokoli (cvetovi)
1 skodelica kvinoje
1 skodelica kuhanega boba ali fižola
mešana zelena solata
olje, sol, poper, kis

Piščančji file narežemo na majhne koščke in na hitro popečemo na vročem olju. Jajca skuhamo trdo. Brokoli očistimo, razdelimo na cvetove in jih stresemo v vrelo vodo. Vre naj le minuto, potem odcedimo. Kvinojo skuhamo po navodilih. Vse našteto ohladimo. Solato očistimo in po potrebi narežemo. Vse sestavine razen jajc stresemo v veliko skledo, solimo, kisamo in dodamo malo olja ter rahlo premešamo. Razdelimo na krožnike in dodamo na pol prerezana jajca.
Deli s prijatelji