Slastne pite: slane ali sladke, za vse priložnosti

Krhko testo, pripravljeno iz moke, jajc in masla, je osnova za številne imenitne pite, skutne, sadne, zelenjavne ali mesne; najlepše so, če jih pečemo v rebrastih modelih.
Fotografija: Uporabni so tudi modelčki za mafine. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Uporabni so tudi modelčki za mafine. FOTO: Getty Images

Priljubljene pite, ki jih ponudimo kot glavno jed, večerjo ali hiter prigrizek, pripravljamo vse leto, ob številnih priložnostih, iz različnih sestavin, slanih ali sladkih. Vsem je skupno testo, ki ga pripravimo na različne načine, najpogosteje je to krhko, ki ga brez težav zamesimo sami. Namesto njega se lahko odločimo za kvašeno različico, najbolj preprosto pa je, če listnato ali vlečeno testo kupimo.

Osnovni recept za krhko testo sestavljajo moka, ščepec soli, jajca in maščoba, običajno je to maslo ali margarina, lahko uporabimo tudi ohlajeno svinjsko mast, v tem primeru bo še posebno mehko. Podobno pripravimo sladko, sestavinam dodamo seveda sladkor pa še kakšen dodatek, na primer naribano limonovo lupino, kislo smetano ali cimet.

Tako sladko kot slano pustimo nekaj časa počivati, najbolje v hladilniku, če nam ga kaj ostane, ga lahko tudi zamrznemo in porabimo v nekaj mesecih. Sicer je dobro imeti kepo krhkega testa stalno na zalogi v zamrzovalniku, če nas recimo presenetijo nenadni obiski.

Uporabni so tudi modelčki za mafine. FOTO: Getty Images
Uporabni so tudi modelčki za mafine. FOTO: Getty Images

Pito običajno pečemo v okroglem modelu, ki ga prej namastimo in pomokamo, nadevi pa so lahko pripravljeni iz sadja, mesa, rib, zelenjave, sira ali različnih kombinacij naštetih sestavin. Najbolje je uporabiti sezonsko sadje in zelenjavo, večina sestavin se odlično dopolnjuje s sirom ali skuto. Pita je sestavljena iz testa in nadeva, nekatere različice so pokrite z drugo plastjo testa.

Če se želimo malce poigrati, nadev pokrijemo s prepleteno mrežo, ki jo oblikujemo iz testenih svaljkov. Pite so običajno nizke, testo razvaljamo na debelino približno pol centimetra, nadev pa je lahko bogatejši in debelejši. Ko ga polagamo v pekač, potrebujemo nekaj spretnosti, saj se rado raztrga. Najlaže ga preložimo tako, da ga ovijemo okoli valjarja. A tudi če se strga, ni panike, luknje zalepimo, stisnemo skupaj.

Za testo pri sladkih pitah potrebujemo še sladkor.  FOTO: Getty Images
Za testo pri sladkih pitah potrebujemo še sladkor.  FOTO: Getty Images

Praviloma testo v pekač namestimo tako, da ga ob robovih zavihamo navzgor, nadev pa namažemo povsem do roba. Nekateri recepti navajajo, da testo nekoliko spečemo, preden nanj razporedimo nadev. Dovolj bo slabih deset minut. V tem primeru ga pred peko na več krajih prebodemo z zobotrebcem, da se ne bo napihovalo.

Ta postopek priporočamo predvsem tistim, ki jim ni všeč, če nadev razmehča testo. Če ga spečemo vnaprej, bo ostalo bolj suho. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije