RECEPT

Sladki liker

Objavljeno 08. december 2018 14.51 | Posodobljeno 08. december 2018 14.51 | Piše: A. K.

Mandarine so odlično sadje za zimske dni, uporabne tudi za pripravo različnih sladic in pijač.

FOTO: Guliver/Getty Images
Ravno pravi čas je še, da se lotimo priprave mandarinovega likerja, ki ga bomo postregli kot aperitiv na novoletni zabavi, približno en mesec namreč traja, da je pripravljen. Če ga nalijemo v lične stekleničke in lepo zavijemo, bo tudi primerno darilo. Pri pripravi bodimo dosledni in res natančno odstranimo bele nitke, saj bo sicer poleg prijetne sladkobe dobil grenak okus, ki je lahko zelo neprijeten.

Sicer je priprava likerja nadvse preprosta, namesto ruma lahko uporabimo vodko ali sadjevec, sladkor pa po možnosti izberimo rjav. Liker je najbolje hraniti v hladilniku. 

Za 4 osebe:

15 mandarin
0,5 kg sladkorja
1 vaniljev sladkor
7,5 dcl ruma
2,5 dcl vode
klinčki, mleti cimet, vaniljev strok

Mandarine olupimo, razdelimo na krhlje in odstranimo bele nitke. Narežemo jih na manjše koščke in odstranimo pečke. Zložimo v steklenico, potresemo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Dodamo cimet, klinčke in vaniljev strok ter zalijemo z mešanico vode in ruma. Steklenico zapremo in postavimo v temen prostor, tam naj stoji od 3 do 4 tedne. Vmes večkrat pretresemo ali, še bolje, premešamo. Na koncu ga precedimo in nalijemo v steklenice.
Deli s prijatelji