OKUSI

Sezonski posladek je lahko čudovito darilo

Kandirano sadje je prava energetska bomba, saj je prepojeno s sladkorjem; lahko ga kupimo, če smo potrpežljive sorte, pa se priprave lotimo sami.
Fotografija: Takšen izdelek terja že precej znanja in izkušenj. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Takšen izdelek terja že precej znanja in izkušenj. FOTO: Guliver/Getty Images

Kandirano sadje je bolj zimska, precej sladkobna, da ne rečemo cukrasta, sladica, ki si je seveda ne privoščimo v velikih količinah. Pripravljeno je iz sadnih koščkov in sladkorja, kar pomeni, da na lestvici zdrave hrane ne kotira prav visoko, a resnici na ljubo niti ni mišljeno, da bi ga grizljali kot svežega.


Postopek so razvili že davno, z namenom konzerviranja. Za sladkor vemo, da je odličen konzervans, in to dejstvo so s pridom uporabljali naši predniki, ko dosti drugih načinov za ohranjanje pač niso poznali. Sadje so seveda tudi sušili, a iz konzerviranja s sladkorjem se je razvila vrhunska kulinarična specialiteta, ki se je sicer bolj kot pri nas prijela in ohranila v arabskih deželah. V sladkornem sirupu so sadje shranjevali tudi stari Kitajci in Rimljani, pa tudi druge civilizacije, kot konzervans pa se lahko uporabi tudi med. Danes največ kandiranega sadja proizvedejo v Turčiji, veliki porabniki so tudi Grki in Italijani, ki si brez njega ne znajo predstavljati prazničnega kolača panettone.

Panettone je tradicionalni italijanski praznični kolač s kandiranim sadjem. FOTO: Guliver/Getty Images
Panettone je tradicionalni italijanski praznični kolač s kandiranim sadjem. FOTO: Guliver/Getty Images
Po poenostavljenem postopku lahko sadje kandiramo tudi sami, vedeti pa je treba, da gre za postopek, ki ni toliko zapleten kot dolgotrajen. Na poljubne koščke narezano ali celo sadje potapljamo in prekuhavamo v sladkornem sirupu, ki ga lahko pripravimo kar iz sladkorja in vode, pri čemer postopek ponovimo večkrat. Kandiramo lahko tako rekoč vsako sadje, na primer slive, datlje, breskve, marelice, fige, kivi, češnje, klementine in hruške, pa tudi jagodičje, ananas in celo zelenjavo. Odlični so kandirani ingver in lupinice agrumov. Sadje narežemo na poljubne kose ali kandiramo celega. Manjši so koščki, prej bo postopek končan.

Pisani sladki koščki. FOTO: Guliver/Getty Images
Pisani sladki koščki. FOTO: Guliver/Getty Images

Receptov za kandiranje je ničkoliko, osnova pa je, da sadje najprej blanširamo in potem potopimo v kozico s sladkornim sirupom, da v njem plava, ter počasi vremo do dvajset minut. Koščke sadja poberemo iz sirupa, ohladimo in potem postopek večkrat ponovimo, odvisno od vrste sadja in velikosti koščkov. Postopek tako lahko traja več ur, dni ali celo več mesecev.
Kandirano sadje uživamo samo ali ga uporabljamo kot aromatični dodatek različnim kolačem, kot je že omenjeni panettone, najdemo ga tudi v čokoladah in drugih slaščičarskih izdelkih. Shranjeno v lepih steklenih kozarčkih je lahko super darilo.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije