SLASTNO

Recept za majonezo: hladna omaka iz jajc in olja

Majonezo večinoma kupujemo v trgovini, a jo je precej preprosto pripraviti tudi doma; postrežemo jo k ocvrti hrani in narezkom, prileže se v sendvičih.
Fotografija: Prileže se v vseh vrstah sendvičev. FOTO: Bhofack2/Getty Images
Odpri galerijo
Prileže se v vseh vrstah sendvičev. FOTO: Bhofack2/Getty Images

Majoneza je ena najbolj vsakdanjih jedi, o katerih se večina ne sprašuje, iz česa so in kako nastanejo. Kupimo jo v tubi ali v steklenem kozarcu, namažemo jo v sendvič ali burger, vanjo pomakamo pomfri ali klobase. Zraven narezka jo ponudimo v kombinaciji z drugimi omakami, na primer paradižnikovo ali gorčico. Uporablja se tudi kot dodatek k jedem z žara. Ima okus, ki zasvoji, a pri njenem uživanju je treba biti kar se da skromen. Je namreč prava kalorična bomba, saj je narejena iz jajčnih rumenjakov in olja, nastane pa tako, da sestavine temeljito mešamo, dokler ne dobimo želene strukture in gostote. Redkokdo jo pripravlja doma, saj jo je bolj enostavno kupiti v trgovini, industrijsko pripravljeno. Izbiramo lahko med osnovnim okusom in majonezo z dodatki. Če se odločimo in jo pripravimo sami, pa smo lahko prepričani, da bo bolj okusna od kupljene, pa še okuse lahko prilagajamo po lastnih željah. Tako jo lahko malce izostrimo s poprom ali kančkom gorčice, dober okus ji da tudi nekaj kapljic limonovega soka. Vanjo lahko zmešamo tudi paradižnikovo omako oziroma kečap, različna zelišča, posušena ali sveža, pa strt česen in celo čebulo. Pri nas sicer ni v navadi, a ponekod jo vmešajo v različne solate, tudi zelene. Jo pa tudi v naši kuhinji dodajamo k testeninskim solatam, lahko je tudi osnova za druge omake, na primer tatarsko. Recept za slednjo je enostaven, po eni od različic v majonezo vmešamo drobno sesekljane kisle kumarice, česen, peteršilj pa gorčico in kislo smetano. Zelo znani sta tudi francoska oziroma ruska solata, ki sta nepogrešljivi pri hladnih večerjah, zraven mesa ali narezka. V francoski solati zmešamo na koščke narezano korenje in krompir ter grah pa kisle kumare, trdo kuhano jajce, gorčico in začimbe ter seveda majonezo.

Gorčica, majoneza in paradižnikova omaka so družba številnim prigrizkom. FOTO: Mizina/Getty Images
Gorčica, majoneza in paradižnikova omaka so družba številnim prigrizkom. FOTO: Mizina/Getty Images

O nastanku majoneze krožijo različne kuharske zgodbe, najbolj sprejeta različica pa pravi, da je nastala konec 18. stoletja, ko je francoska vojska pod vodstvom maršala Richelieuja zavzela pristaniško mesto Mahon na španskem otoku Menorka. Maršalov kuhar si je v pomanjkanju sestavin za pripravo obeda v čast zmage izmislil omako iz jajc in jo poimenoval mahon oziroma mahonez, špansko majonez. Vsekakor je navdušila jedce, tudi francoski dvor, od tam pa se je razširila po vsem svetu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije