OKUSI

Recept: sladko-kisla omaka

Objavljeno 14. marec 2019 10.27 | Posodobljeno 14. marec 2019 10.27 | Piše: A. K.

Kitajska in druge azijske kuhinje liči pogosto uporabijo pri kuhanju, tako zelenjavnih kot mesnih jedi.

FOTO: Guliver/Getty Images
Kot večina sadja je tudi liči najbolj okusen surov. Če jemo svežega, bomo najbolj uživali v osvežujočem, nekoliko nenavadnem okusu. Lahko ga pripravimo kot kompot, a glede na to, da ga kupujemo v manjših količinah, najbrž ne bo ostajal v večjih zalogah za kuhanje.

Lahko pa kompot kupimo, uporaben je za pripravo različnih jedi. Azijci, zlasti na Kitajskem, od koder izvira, ga radi uporabljajo pri kuhi in kombinirajo z drugim sadjem pa tudi mesom, zlasti perutnino. Dobro se poda k večini jedi, pripravljenih v voku, tokrat poskusimo v sladko-kisli omaki, ki je lahko dodatek mesu, testeninam ali rižu. 

Za 4 osebe:

1 konzerva ličijevega kompota
1 manjša čebula
sezamovo olje
2 žlici sezamovih semen
1 žlica sladkorja
4–5 žlic jabolčnega kisa
0,5 žličke jedilnega škroba
sol

V ponvi segrejemo malo olja in nanj stresemo sezamova semena. Pražimo nekaj minut na srednji temperaturi, zalijemo s kisom in malce pokuhamo. Dodamo ličije, ki jih po želji prerežemo na pol, in sladkor ter kuhamo slabo minuto. Čebulo olupimo in čim bolj drobno nasekljamo ter dodamo v ponev. Po potrebi malce zalijemo z vodo in kuhamo nekaj minut, solimo in dodamo malo olja. Zgostimo z jedilnim škrobom. Prelijemo čez popečeno piščančje meso.
Deli s prijatelji