OKUSNO

Recept: pripravite okusno testo za pico (VIDEO)

Po gnetenju ga čaka vzhajanje, ki bo trajalo dve uri in pol.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images/Istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images/Istockphoto

Receptov za testo za pico je na spletu mnogo. Predstavljamo vam enega, ki smo ga preizkusili tudi mi in zaradi katerega se nam cedijo sline. Pravzaprav izhaja iz ene od variant priprave okusnega indijskega nana (prepognjenega na pol brez težav uporabite za čevapčiče in pleskavice ali kakršne koli druge nadeve), a kljub temu je obložen z različnimi nadevi in s staljenim sirom neznansko okusen. Pomembno je, da se testo najprej popeče v ponvi, nato ga preložimo na pekač in nadevamo ter za nekaj minut položimo v vročo pečico, toliko da se stali sir, ki smo ga potresli po vrhu.
 

Sestavine za dva okusna kruhka:


– 8 jušnih žlic moke (mi smo mešali pol bele in pol polnozrnate),
– 8 jušnih žlic tekočega jogurta (da, pravilno ste ugotovili pravilo: kolikor žlic moke, toliko tudi jogurta),
– 1 jušna žlica olja (mi smo uporabili oljčno),
– 1 jušna žlica vode,
– suhi kvas (pri takšni odmeri je bilo uporabljena tretjina vsebina vrečkice; kako se uporablja suhi kvas, preberite v članku Suhi kvas je nadvse priročen, a najprej se je z njim treba naučiti pravilno ravnati) in
– sol po okusu.

Kako naprej


Ko imate vse sestavine pripravljene, nadaljujete po teh korakih:

1. V dovolj veliki posodi zmešamo moko in sol.
2. V sredini s prstom naredimo manjši krater in vanj natresemo najprej kvas, nato pa še jogurt in počakamo, dokler na vrhu ne opazimo majhnih mehurčkov (kvas deluje). To bi moralo biti precej hitro.  
3. Dodamo olje in žlico vode.
4. Na vrsti je mešanje in gnetenje: z žlico počasi mešamo, da se sestavine sprimejo. Če vam je ljubše, to počnite z roko. Če opazite, da vam nekaj materiala ostaja po dnu posode, dodajte malce (res malenkost) vode. Mogoče je še najenostavnejše, če si roko, s katero mesite, navlažite in nadaljujete gnetenje.
5. Ko ste z bunko zadovoljni (recimo, da je za vami kakšnih 10 minut gnetenja, bunka se je lepo sprijela), jo malenkost naoljite in pokrijte. Pustite počivati dve uri.
6. V času vzhajanja se bo bunka približno podvojila. Zdaj jo še enkrat dobro pregnetite, to naj traja dve, tri minute. Za dve pici jo razdelite na dva dela. Bunki položite v posodi in ponovno pokrijte. Pustite počivati pol ure.
7. Ko je testo dovolj počivalo, vzemite ponev z neprijemajočim premazom (mi smo uporabili tiso za palačinke), na katerem bomo najprej testo popekli. Dobro jo segrejete.
8. Iz posode vzamete eno bunko (drugo pustite pokrito v posodi) in jo z valjarjem povaljajte, da bo tanka. Previdno pri velikosti, da jo boste mogli stlačiti v ponev. Ko položite testo na vročo ponev, je ne premikajte in čakajte, da se pojavijo mehurji. Ne pretiravajte, da testa ne zažgete. Še ravno pravi čas ga prevrnite in rahlo popecite še na drugi strani. To naj ne traja predolgo. Z lopatico lahko narahlo privzdignete in preverite dogajanje.
9. Ko menite, da je testo dovolj popečeno, ga prevrnite na pekač (spodaj naj bo prva popečena stran, ki je lepo ravna), na katerega ste prej položili papir za peko. Nadevajte s poljubnim nadevom.
10. Postopek ponovimo še z drugo bunko, ki jo položimo na isti pekač (zato moramo že ob ustvarjanju prve pice paziti, da jo ustrezno oblikujemo).
11. Vse skupaj damo v pečico, segreto na 250 stopinj. Testo smo sicer praktično spekli že v ponvi, v pečico pa ga damo zgolj zato, da se s testom sprimejo vse sestavine in da stalimo sir.

Če boste pico nadevali tudi s surovimi gobami, poskrbite, da bodo živila ustrezno termično obdelana. 
 

S čim smo jo nadevali 


​Mi smo testo najprej obložili s pršutom (bil je precej slan!), po njem smo razmazali paradižnikovo mezgo z origanom, posuli s kolobarji čebule, razporedili mocarelo, sir s plesnijo, nadrobili še malo zelenega sira in potrosili z zelenjem mlade čebule. Pica je bila res izdatno obložena, in četudi z nje malo vsebine steče, težav s čiščenjem ni bilo, saj smo po pekaču najprej razprostrli papir za peko.

O zdravju tokrat ne bomo govorili, okusi pa so bili božanski. ​Naj vam tekne!

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije