IDEJA ZA KOSILO

Recept: pomladna solata

Objavljeno 23. marec 2019 12.30 | Posodobljeno 23. marec 2019 12.30 | Piše: A. K.
Ključne besede: solata recept

Veselimo se že lahkih poletnih solat, ki jih bomo nabirali na vrtu, še prej si privoščimo mlado špinačo in rukolo s tržnice.

FOTO: Guliver/Getty Images
Marca se nam zahoče sveže mlade zelenjave, čeprav na vrtu še nismo začeli delati. Težke, nasitne enolončnice, ki pogrejejo in okrepčajo telo, se z zimo poslavljajo, na vrsti so lahke, po možnosti presne jedi. Zato obiščemo tržnico, kjer že ponujajo mlado špinačo in rukolo.
Za 4 osebe:
2 konzervi tunine
2 pesti mlade špinače
1 pest rukole
8 češnjevih paradižnikov
1 čebula
3 jajca
1 limona
1 manjši avokado
1 skodelica oliv
sol, oljčno olje
Jajca trdo skuhamo, ohladimo, olupimo in narežemo na četrtine. Špinačo in rukolo očistimo in operemo. Paradižnike operemo in razpolovimo, čebulo olupimo in narežemo na lističe. Avokado olupimo in narežemo na rezine. Vso zelenjavo stresemo v skledo in rahlo premešamo. Solimo, dodamo olje, limonov sok in olive ter še enkrat premešamo. Razdelimo v skodelice ter dodamo jajca in koščke tunine.

Dodamo še na tanko narezano čebulo, da bo solata nasitna, pa še konzervo tunine in trdo kuhana jajca. Odlična spomladanska jed, ki bo lahko tudi samostojen obrok za pisarniškega delavca, zlasti če zraven ponudimo kos kruha. Namesto tunine lahko popečemo koščke piščanca, če ne maramo mesa, pa stresemo zraven čičeriko ali fižol. 
Deli s prijatelji