OKUSI

Recept: poletne sarme

Če nismo preveč spretni pri zvijanju, lepotne napake okusnih in zdravih zvitkov skrije orientalska omaka
Fotografija: FOTO: Hana Splichal
Odpri galerijo
FOTO: Hana Splichal

Sarma pripada nekdanjemu turškemu cesarstvu in pomeni zvitek, iz besede sarmak, zviti oziroma zaviti. Do kamor koli je seglo turško osvajanje, povsod so za njimi ostajale sarme. Pri nas so ostale le kuhane v kislem zelju.

Ker je zvijanje zahtevno opravilo, so jih pripravljali le ob posebnih priložnostih, kadar se je zbrala družina in je bilo treba napolniti veliko krožnikov. Najboljše so, kadar se kuhajo v večji količini, dolgo in počasi na majhnem ognju, še boljše pa pridejo iz pečice. Spadajo med jedi, ki prenesejo čakanje in pogrevanje, zato se jih lahko pripravi za naslednji dan.

Kislo zelje za pripravo še zdaleč ni nujno, naredimo jih tudi iz svežega zelja ali blitve, le da liste prej prevremo, originalne turške sarme pa so zvite v trtne liste. Tudi nadev se po pokrajinah spreminja, še bolj pa začimbe. Osnovni recept za sarme je brezmesen. Za nadev so najprej uporabljali ječmen, ajdo, zdrobljeno pšenico in šele pozneje riž, zraven pa lečo, čičerko, stročji fižol, bob. Tudi začimbe so neobičajne: poleg soli in popra so pogosto rozine, klinčki, muškatni orešček in cimet.

Ker so čisto veganske, mi ni bilo treba izumljati novih receptov za to odlično jed. Ko sem jih prvič zvijala v blitvine liste, sem naredila tako majhne, da so bile komaj za grižljaj. Ena napaka je bila ta, da sem izbrala premajhne liste, in druga, da sem jim previsoko izrezala steblo. Nekako se je izšlo, višek nadeva pa smo pojedli kar tako. Če imaš pravo velikost listov, je vsa umetnost le še zvijanje.

Na list položite polno žlico nadeva, čez prepognete daljšo stranico, nato zvijete z leve proti desni in nazadnje zatlačite preostal list v sredino, da nastane trden zvitek. Potem jih le še zlagate tesno drugo ob drugo v pekač, kar zelo dobro skrije tudi tiste sarmice, ki niso najbolj popolno zvite. Lepotne napake popravi paradižnikova omaka, s katero jih zalijemo pred peko. To ni navadna omaka, ampak čisto orientalska. Vsa kuhinja bo dišala po meti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije