RECEPT

Recept: paradižnikova juha

Objavljeno 15. oktober 2019 12.37 | Posodobljeno 15. oktober 2019 12.37 | Piše: A. K.

Navadno blago jed lahko s par dodatki spremenimo v precej ognjeno.

FOTO: Guliver/Getty Images
Jeseni si težko predstavljamo kosilo brez tople juhe. Paradižnikova je enostavna za pripravo, ko ni več svežih plodov, jo pripravimo iz paradižnikove omake, morda smo jo skuhali celo sami. Z dodajanjem različnih začimb bo zmeraj drugačna, če si želimo nevtralen okus, ji dodamo le malo soli, morda poper, pa baziliko, ki ne sme manjkati v nobeni paradižnikovi jedi.
Za 4 osebe:
0,5 kg paradižnika ali liter paradižnikove omake
1 čebula
3 do 4 stroki česna
košček svežega ingverja
1 paprika
par lističev bazilike
sol, poper, sladkor
sveži peteršilj
Paradižnik in papriko očistimo in narežemo na koščke. Čebulo in česen olupimo in narežemo. Stresemo v blender, dodamo nariban ingver in baziliko ter zmeljemo v gladko kašo. Zlijemo v lonec, začinimo s soljo, poprom in dodamo sladkor. Zavremo, dolijemo približno pol litra vode in kuhamo 20 minut. Potresemo s svežim peteršiljem in postrežemo s popečenimi kruhovimi kockami.


Če imamo radi malce bolj eksotične jedi, pred kuhanjem dodajmo v juho sveže nariban ingver, še bolj pekoča bo, če jo oplemenitimo še s česnom. Da bo bolj krepka, vanjo zakuhamo riž ali testenine, postrežemo pa jo lahko tudi z jušnimi kroglicami ali kruhovimi kockami. 
Deli s prijatelji