OKUSI

Recept: lazanja z rikoto

Objavljeno 18. oktober 2019 12.19 | Posodobljeno 18. oktober 2019 12.19 | Piše: A. K.

Odlično jed, ki razveseli številne jedce, lahko pripravimo tudi brez mesa in vanjo vmešamo špinačo.

FOTO: Guliver/Getty Images
Lazanja je priljubljena jed, ki sicer zahteva malce več časa za pripravo, a bo razveselila številne jedce. Klasično pripravimo z nadevom iz mletega mesa, brez omejitev pa uporabimo tudi zelenjavo, stročnice, gobe, sir in druge sestavine. V klasično lazanjo spada bešamelna omaka, ki jo naredimo iz moke, masla in mleka. Taka lazanja je zelo kalorična. Če bi radi lažjo različico, bešamel izpustimo, lahko pa ga nadomestimo, denimo s pusto skuto.

Za 4 osebe:

15 lističev za lazanjo
500 g rikote
3 žlice naribanega parmezana
sol, poper, olje
2–3 pesti mlade špinače
1 čebula
2 stroka česna
2 jajci

Bešamel:
50 g masla
50 g moke
0,5 l mleka

Iz masla, moke in mleka naredimo bešamelno omako. Za nadev olupimo in nasekljamo česen in čebulo ter svetlo prepražimo na olju. Očiščeno špinačo blanširamo dve ali tri minute. Dodamo čebuli, premešamo in pražimo pet minut. Zmešamo z rikoto in parmezanom, solimo in popramo. Lističe za lazanjo skuhamo po navodilih. Na pomaščen pekač zlagamo testo, namažemo bešamel in nadev ter pokrijemo s testom. Nadaljujemo, dokler ne porabimo sestavin. Pečemo na 200 stopinj približno pol ure. Deset minut, preden je pečena, premažemo z razžvrkljanim jajcem.
Deli s prijatelji