POLETNO KOSILO

Recept: čas je za polnjene paprike

Klasika so polnjene z mesom, a lahko ga nadomestimo s sojinimi koščki ali gobami, riž pa z ajdovo ali ješprenjevo kašo.
Fotografija: Nadev pred polnjenjem ohladimo. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Nadev pred polnjenjem ohladimo. FOTO: Guliver/Getty Images

Čeprav se poleti karseda izogibamo dolgotrajnemu kuhanju, se eni jedi, s katero je malce več dela, pa tudi kuha se kakšno uro, skorajda ne moremo izogniti. Govorimo o polnjenih paprikah, ki pri nas uživajo status nepogrešljive jedi, ki jo je treba pripraviti vsaj enkrat v sezoni, takrat pač, ko zorijo paprike in paradižnik. Druga polovica poletja je idealen čas, da se lotimo priprave.
Srednje in starejše generacije se bodo iz otroštva spomnile paprik, polnjenih z nadevom iz mletega mesa in riža, ki pri mesojedcih še danes veljajo za edine prave. Obvezno morajo biti kuhane v gosti paradižnikovi omaki, najbolje jih dopolni kuhan krompir, bodisi pire bodisi v kosih.


Ker so se prehranjevalne navade v nekaj desetletjih precej spremenile, svoje jedi pa kreirajo tudi nemesojedci, je nastalo ničkoliko različic polnjenih paprik, v katerih meso nadomeščajo soja, žitarice ali gobe. Postopek priprave je podoben ne glede na osnovno sestavino za nadev. Po večini receptov za tega najprej rahlo prepražimo čebulo, ji potem dodamo meso, gobe, žitne kosmiče, namočene koščke sojinega mesa ali kosmičev, začinimo, na hitro prepražimo in dodamo riž. Zalijemo z malo vode in kuhamo par minut. Nadev ohladimo, z njim napolnimo paprike in jih kuhamo v paradižnikovi omaki, mesne približno uro, druge manj. Riž odlično nadomestijo kaše, zlasti ajdova in ješprenjeva, poskusimo lahko tudi s stročnicami, predvsem lečo ali čičeriko. Pravzaprav se nam pri izbiri sestavin ni treba z ničimer omejevati, sledimo svojemu okusu, seveda pa je pomembno, da se živila med seboj dobro ujemajo. Pazimo tudi, da bo nadev prave strukture, biti mora dovolj mehak in sočen, da se ne bo stresel iz paprik. Kot vezivo lahko uporabimo surovo jajce, ki ga vmešamo v ohlajeno maso za nadev.

Izberemo srednje do velike paprike. FOTO: Guliver/Getty Images
Izberemo srednje do velike paprike. FOTO: Guliver/Getty Images

Za kuhanje paprik izberemo primerno velik lonec, v katerega jih naložimo tako, da se med seboj dotikajo. Pazimo, da bodo obrnjene z odprtinami navzgor, da ne bo nadev med kuhanjem uhajal iz njih. V lonec najprej nalijemo za nekaj prstov vode, potem vanj naložimo paprike in nekaj minut kuhamo. Potem zalijemo s paradižnikovo omako in kuhamo na rahlem ognju. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije