VINO

Radgonske gorice: sauvignon, 2017

V začetku tedna so veselo pokale penine iz Gornje Radgone, nam je pod roke prišel sauvignon iz Radgonskih goric.
Fotografija: S sauvignonom se dobro ujamejo tudi testenine z zelenjavo. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
S sauvignonom se dobro ujamejo tudi testenine z zelenjavo. FOTO: Guliver/Getty Images

Po vino, ki ga danes postavljamo v središče naše rubrike, smo zavili v Gornjo Radgono. Tja nas ni privabila (zlata ali srebrna) penina, ki je opolnoči veselo pokala v številnih slovenskih domovih. Niti nas na štajersko vinorodno območje ni popeljalo zaradi traminca, ki se že od leta 1950 ponaša z značilno črno etiketo. Prav tako te kleti, ki jo zaznamuje območje med rekama Muro in Ščavnico, tokrat ne omenjamo zaradi znanega janževca, ki je luč sveta ugledal leta 1974.


FOTO: Matej Fišer
FOTO: Matej Fišer
Radgonske gorice ob začetku leta omenjamo, ker nam je pod roke prišel sauvignon iz linije Radgona. Poleg omenjenega sta v cenovno izjemno dostopni liniji še sivi pinot in radgonska ranina – stara avtohtona sorta, ki izvira z območja Radgonskih goric.

A gremo k sauvignonu, ki danes spada med prve tri bele sorte v svetovni pridelavi. Tem besedam v Gornji Radgoni dodajo še podatek, da je domovina te sorte Francija, kjer je doma tudi originalno ime – sauvignon blanc.

V Radgonski kleti za sauvignon uporabijo grozdje v dveh različnih tehnoloških zrelostih, je pojasnila enologinja Klavdija Topolovec: "Zgodnja trgatev, s katero želimo poudariti aromatični potencial sorte, in poznejša trgatev, ki prispeva k telesu vina." Doda, da so bile jagode ročno potrganega grozdja "po trgatvi še posebno odbrane prek selekcijske mize. Celotna fermentacija in pridelava sta potekali v kontrolirani atmosferi brez prisotnosti kisika. Fermentacija je potekla pri temperaturi 14 stopinj Celzija ob dodatku selekcioniranih kvasovk. Vino je zorelo v nerjaveči posodi."


Sauvignon iz Radgonskih goric po vonju in okusu spominja na zeleno papriko ter pokošeno seno. »Vino je značilne rumene barve z zelenim odtenkom. Prijetna svežina dopolnjuje vino v harmonično celoto,« nam še nekaj podrobnosti nanizajo v Gornji Radgoni, kjer enologinja Klavdija Topolovec svetuje, da k temu suhemu vinu postrežemo testenine, šparglje ali enostavne jedi iz belega mesa.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije