MARMELADE IN PODOBNO

Pri pripravi ozimnice je ključna higiena

Objavljeno 18. julij 2019 13.51 | Posodobljeno 18. julij 2019 13.51 | Piše: Alenka Kociper

Kozarce in pokrove za ozimnico pred uporabo steriliziramo. S tem uničimo mikroorganizme, ki bi utegnili okužiti shranke.

Škoda bi bilo, da se zaradi nedoslednosti pri higieni pokvari vsa ozimnica. FOTOGRAFIJE: GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Odločeni smo, da letos sami skuhamo marmelado in paradižnikovo mezgo, vložimo kisle kumarice in papriko, skratka, poskrbeli bomo za domačo ozimnico. Gre za vsega spoštovanja vredno delo, katerega rezultat so polne police shrankov v kleti, pot do tega pa je kar dolga in zahteva precej truda in znanja, ki ga je vsekakor dobro načrtovati. Najprej premislimo, kaj potrebujemo in kaj bomo pojedli, saj nima smisla, da skuhamo 50 kozarcev marmelade ali rdeče pese, ki je nihče ne mara. Če imam svoj vrt, bomo seveda najprej porabili viške pridelka, mnogi pa vrtnine in sadje tudi kupijo za domačo predelavo.

Ko kozarce polnimo, je pomembno, da ne umažemo robov, kjer se bodo stikali s kozarcem, saj lahko nastane okužba z mikroorganizmi.

Ustrezni lonci in praktični pripomočki

Kot pri vsakem delu je tudi pri pripravi ozimnice ključna priprava. Izkušene gospodinje, ki ozimnico kuhajo dolga leta, imajo kup pripomočkov, za začetnika pa bodo dovolj ustrezni lonci in nekaj praktičnih pripomočkov, na primer lijak s široko odprtino, kuhalnica z luknjo v sredini, gosto cedilo ali cedilna krpa, pasirka in seveda običajni gospodinjski aparati, blender in palični mešalnik. Preden se lotimo dela, kuhinjo temeljito pospravimo, da bomo imeli na voljo čim večjo delovno površino, ter seveda počistimo delovni pult in pomivalno korito. Pripravimo steklene kozarce za vlaganje in pokrove, ki jih je dobro sterilizirati. Če ne bomo dosledni pri čistoči, bo morda vse v redu, lahko pa se zgodi, da se bodo živila v kozarcih pokvarila, zavrela ali splesnela. Pomislite, da vam gre v nič nekaj deset kozarcev ozimnice, za katero ste porabili ure dela, z njo pa ste imeli seveda tudi stroške. Res škoda časa in denarja, nevšečnostim pa se lahko izognemo predvsem z dosledno higieno.

image
Kozarce (in pokrove) pred uporabo steriliziramo.
Steklene kozarce lahko uporabimo več let zapored, razen če se robovi okrušijo. Večja previdnost je potrebna pri pokrovih, ki jih je najbolj zanesljivo menjati vsako leto. Če res želimo uporabiti stare, preverimo, kako tesnijo. V kozarec nalijemo vodo, ga zapremo in postavimo na glavo. Če pokrov pušča vodo, ga brez pomisleka zavržemo. Navsezadnje strošek ni tako velik, za paket tridesetih pokrovov bomo odšteli nekaj evrov, zraven pa lahko kupimo še zaščitno mrežico, ki preprečuje, da bi se vsebina kozarca dvignila proti pokrovu.

Sterilizacija

Kozarce lahko steriliziramo na več načinov, pomembno je, da jih toliko segrejemo, da uničimo mikroorganizme, na primer bakterije, ki bi lahko okužile živilo. Najbolj preprosto je kozarce zložiti v pomivalni stroj in jih oprati na najvišji temperaturi. Druga možnost je sterilizacija v pečici, ki smo jo ogreli na 120 stopinj Celzija, lahko pa jih tudi prekuhamo v vodi, pri čemer jih moramo povsem potopiti. Vroče kozarce položimo z odprtinami navzdol na čisto kuhinjsko krpo in počakamo, da se odcedijo. Če jih bomo polnili kasneje, jih medtem zapremo s čistim pokrovom.

image
Pokrove je najbolje vsako leto uporabiti nove.
Ne glede na način sterilizacije je pomembno, da jih takoj, ko je postopek zaključen, še tople napolnimo z izbranim živilom in nemudoma zapremo. Najbrž je odveč pripomniti, da je treba sterilizirati tudi pokrove. Pri tem ne pozabimo na gumijaste obročke, če jih pokrovi morebiti imajo. Ko kozarce polnimo, je pomembno, da ne umažemo robov, kjer se bodo stikali s kozarcem, saj lahko tudi nastane okužba z mikroorganizmi. Prav zato je najbolje, če tekoče shranke v kozarce nalivamo skozi širok lijak. Kumarice ali na primer rdečo peso pa naložimo v kozarce in jih previdno zalijemo s tekočino, najbolje tudi skozi lijak.
Deli s prijatelji