N KOT NEMOGOČA KUHINJA

Prekmurska gibanica za 1,6 milijona gledalcev

Zadnja oddaja Kitchen Impossible (Nemogoča kuhinja), ki jo je v nedeljo predvajala nemška televizija VOX, je gostovala tudi v Prekmurju. Prinašamo vam nekaj podrobnosti iz ozadja!
Fotografija: Nemški kuhar se je priprave prekmurske gibanice lotil z nasmeškom na licu.
Odpri galerijo
Nemški kuhar se je priprave prekmurske gibanice lotil z nasmeškom na licu.

Televizija VOX, ki ima v Nemčiji, Švici, Avstriji in tudi pri nas širok krog gledalcev, je konec minulega tedna predvajala novo epizodo oddaje Kitchen Impossibe. Ekipa oddaje, ki ji slovensko lahko rečemo Nemogoča kuhinja, je tokrat odpotovala tudi v Slovenijo.
Nemški kuhar se je priprave prekmurske gibanice lotil z nasmeškom na licu.
Nemški kuhar se je priprave prekmurske gibanice lotil z nasmeškom na licu.

Točneje v Prekmurje, saj so se snovalci ustavili v Gostilni Rajh. Ker se tuji zvezdniški kuharji le redko mudijo v Sloveniji, še bolj redko pa se zgodi, da bi si pripravo slovenskih jedi po televiziji ogledalo kar 1,6 milijona gledalcev, smo se podali raziskovat, kaj je na prekmursko ravnico pripeljalo Nemogočo kuhinjo.
 

Tri kuharske kape


Pravzaprav bi se bilo bolje vprašati, kdo je k nam pripeljal poldrugi milijon gledalcev. To je bil avstrijski chef Max Stiegel, gost v zadnji epizodi kuharskega šova. V oddajo ga je zvabil chef Tim Mälzer, ki poleg restavracije blizu Hamburga vodi kuharske oddaje in je zato zagotovo eden najbolj prepoznavnih nemških kuharjev.
Tanja Pintarič je kuhinjo Gostilne Rajh za nekaj ur z veseljem prepustila nemškemu zvezdniškemu kuharju Timu Mälzerju.
Tanja Pintarič je kuhinjo Gostilne Rajh za nekaj ur z veseljem prepustila nemškemu zvezdniškemu kuharju Timu Mälzerju.

Torej: chef Max Stiegel je bil leta 1980 kot Željko Rašković rojen v Kopru. Ko je bil star šest let, se je njegova družina preselila v Avstrijo. Na vzhodu Avstrije ima danes restavracijo Gut Purbach. Pred tremi leti jo je obiskal zdaj že pokojni kulinarični guru Anthony Bourdain in bil navdušen nad kombinacijami, ki so mu jih postregli. A ne samo on, nad Gut Purbachom je navdušen tudi francoski kulinarični vodnik Gault&Millau, ki je chefu Stieglu pripel 17 točk in mu podelil tri kuharske kape.

Za primerjavo: s točno takšnimi ocenami se pri nas ponašata mariborski Mak (chef David Vračko) in ljubljanski Strelec (chef Igor Jagodic). Max Stiegel je sicer najmlajši chef, ki je kdaj dobil Michelinovo zvezdico, njegova knjiga receptov pa je trenutno na samem vrhu najbolje prodajanih kuharskih knjig v Avstriji.
 

Izziv v črni škatli


Chefa Maxa Stiegla je torej nemški kolega Tim Mälzer povabil, naj se mu pridruži v Nemogoči kuhinji. Štos te oddaje je, da kuharja drug drugega pošljeta po svetu. V državah, ki jih obiščeta, sta postavljena pred izziv – ta se skriva v črni škatli. Vanjo je spravljena neka lokalna, po možnosti precej zakomplicirano pripravljena jed, ki jo mora chef okusiti, malone secirati, zadeti vse okuse, se osredotočiti na sestavine in potem iz živil, kupljenih v lokalni trgovini, pripraviti nekaj podobnega.
POHANA BIKOFSKA ĐAJCA
POHANA BIKOFSKA ĐAJCA

Povsem brez recepta, seveda!
Chef Max Stiegel, ki je trenutno na potovanju po Vietnamu, je za Nedeljske novice rade volje pojasnil, zakaj se je odločil, da nemškega kolego pošlje k nam: »Odločitev za Slovenijo je bila jasna, kajti rojen sem v Kopru. Del moje družine še vedno živi v tem mestu pa tudi v Izoli, Piranu in okolici. Tako je bilo na dlani, da bom Tima poslal v državo, iz katere prihajam.«
 

Slovenijo naravnost obožuje!


Sogovornik je še dodal: »Dostikrat obiščem Istro, ki jo naravnost obožujem! Slovenija ima veliko pristnih kulinaričnih postojank, pa naj bo to povsem odštekana Skaručna, morski Bujol, ljubljanski As in še mnogi, mnogi drugi. V Sloveniji je veliko lokalov in restavracij, kjer se že takoj vidi, da jih vodijo pravi ljudje – takšni, ki so povsem predani gostinstvu.« Chef Stiegel trenutno pripravlja še eno kuharsko knjigo, ki bo zapolnjena z balkanskimi jedmi, kot pravi, pa tudi on svojim gostom rad pripravi katero slovensko ali slovansko jed.


In kako to, da se je Koprčan odločil za Prekmurje? Avstrijski chef je sicer najprej pomislil, da bi nemškega kolega poslal do ene najboljših kuharic na svetu, Ane Roš, saj občuduje »njeno kuhinjo in tudi to, da je ogromno naredila za slovenski turizem«. A med snemanjem oddaje je bila Ana Roš odsotna, zato je izbral Prekmurje in z njim vred Gostilno Rajh, ki jo vodi »odlična gastronomska družina, pravi gastroklan«.

V Prekmurju so zvezdniškemu chefu v črno škatlo spravili tudi prekmursko gibanico. Na vprašanje, zakaj ravno to jed, se avstrijski chef nasmehne: »Prekmurska gibanica je del Slovenije, tako kot je Vatikan del Rima. Bil sem zelo vesel, da je pri oddaji​ sodelovala Tanja Pintarič, za kar se ji lahko samo še enkrat iskreno zahvalim.«


Tanja Pintarič je pomemben člen znanega prekmurskega 'gastroklana', kajti z možem Damirjem vodi Gostilno Rajh v vasi Bakovci, poleg tega pa imata pod okriljem priljubljeni Bistro Uno v Murski Soboti. V gostinsko delo sta vpeta tudi njuna potomca, Leon in Valentina, ki sta kuharsko znanje pridobivala v Avstriji in tam delala v restavracijah, nad katerimi svetijo Michelinove zvezdice. Leon in Valentina sta že peta generacija gostincev v družini. Nad celotnim klanom pa seveda bdi legenda prekmurskega in tudi prekmurskega gostinstva, markantni ded Naci.
 

Snemali so lani poleti


In zakaj se je avstrijski chef odločil ravno za Gostilno Rajh? »Pred nekaj leti je chef Max Stiegel skupaj z nekim novinarjem obiskal našo gostilno. Potem je predlansko zimo v stik z nami stopila ekipa nemške televizije VOX in zanimalo jih je, kakšne tradicionalne jedi bi lahko pripravili za njihovo oddajo. Poslali smo jim nekaj receptov, ki so aktualni pozimi, in tudi fotografije, a potem so dogovori kar nekako zamrli in takrat snemanja ni bilo,« se spominja Tanja Pintarič.


Nemška ekipa se je znova oglasila lani in poleti tudi prišla. »Pri izbiri jedi, ki naj bi jih pripravil Tim Mälzer, smo imeli proste roke. Odločila sem se, da mu za izziv postavim prekmursko gibanico, dodali pa smo še eno jed, svinjske nogice, vendar se kuhanja te jedi potem ni hotel lotiti. Raje se je osredotočil na prekmursko gibanico, ki jo je, seveda brez recepta, pripravil odlično. Bila je lepa na videz in tudi okusi so bili pravi, je pa zanimivo, da je do nje prišel po drugačni poti, kot smo je vajeni,« je pohvalila iznajdljivost nemškega zvezdniškega kuharja.
 

Tradicionalna prekmurska kuharica


Vodja Gostilne Rajh je poskrbela tudi za žirijo, ki je ocenjevala po nemško zvenečo prekmursko gibanico: »Izbrala sem nekaj stalnih gostov, ki poznajo tako nas kot prekmursko gibanico, poleg tega pa so tako ali drugače povezani s kulinariko.« Kako dobro je chef Mälzer spekel znamenito sladico, kažejo tudi ocene, kajti pretežno prekmurska žirija mu je namenila skorajda same desetke!

Med tistimi, ki so lani poleti ocenjevali izdelek nemškega chefa in bili nad njegovo različico znane sladice naravnost navdušeni, je bil Matej Fišer. Je Prekmurec, fotograf, kolumnist in po novem tudi avtor knjige, polne finih fotografij in slastnih prekmurskih receptov.


Njegova knjiga Tradicionalna prekmurska kuharica, ki je dopolnjena s krajšimi zgodbami o vsaki od zbranih jedi, je izšla v slovenščini, angleščini in tudi nemščini. Iz nje vam danes postrežemo kislo župo, zraven pa še pohana bikofska đajca in jajčni konjak iz Hotela Dobray.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije