BIFTEK

Praznična specialiteta iz najboljšega kosa mesa

Objavljeno 07. december 2018 12.42 | Posodobljeno 07. december 2018 12.42 | Piše: Alenka Kociper
Tatarski biftek običajno strežemo na silvestrovo in na novega leta dan; pri nas ga mažemo na popečen kruh, Francozi ga ponudijo s krompirčkom.
Pri nas ga strežemo na kruhu, pogosto z dodanim rumenjakom.
Ob prihajajočih praznikih si bomo privoščili jedi, ki jih nimamo vsak dan na mizi, ena takih specialitet, ki med ljubitelji mesnin visoko kotira, je prav gotovo tatarski biftek. Spomnim se, da so bile včasih gospodinje prave mojstrice v pripravi te jedi, ki jo danes lahko kupimo v vsaki bolje založeni delikatesi, in to ne le za praznike, temveč vsak dan. Kljub temu ostaja praznična jed, ki si jo privoščimo v najdaljši noči, pa še za zajtrk na novega leta dan običajno ostane.
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Francozi ga imajo raje s krompirčkom.

Surova mesna poslastica je dobila ime po plemenu Tatari, ki še danes živi v velikem delu Rusije in Ukrajine. Z biftkom je povezana legenda, ki pravi, da so Tatari, nomadsko ljudstvo, ki je potovalo na konjih, pod sedla namestili kože konjskega mesa, ki je ohranilo svežino nekaj dni. To meso, tako pravijo, je bilo mehko in užitno tudi sveže. Današnji tatarski biftek z onim iz legende druži zgolj še ime, izkušeni mesarji in mojstri za pripravo tatarca priporočajo, da uporabimo pljučni file mladega goveda, to je junetine. Za dober tatarec se velja potruditi in uporabiti res izbrano meso, sicer je vseeno, če gremo kupit industrijsko pripravljenega.
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Za tatarski biftek je dobro le najboljše meso. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Da bo meso res mehko in voljno, ga je treba temeljito očistiti vseh mrenic, pri tem pa je zelo pomembno, da skrbimo za higieno. Kaj hitro se namreč prikrade kakšna umazanija in okužba mesa bo hitro tu. Da dosežemo mehkobo in aromo mesa, ga naoljimo in nekaj dni zorimo. Slednje lahko počnemo v vakuumu, v vsakem primeru pa naj bo v hladnem in temnem prostoru. Tako pripravljeni file nastrgamo ali zmeljemo in zmešamo z izbranimi dodatki. Pravi mojstri ga bodo nastrgali, kar je precej zahtevno in dolgotrajno opravilo, vendar poznavalci pravijo, da je vredno vsake minute.
Pravi mojstri mesa za tatarec ne bodo mleli, temveč nastrgali.


Receptov za tatarski biftek je neskončno, vsak si ga malo po svoje priredi, najpogostejši dodatki pa so majoneza, jajčni rumenjak, gorčica, fileji inčuna, kapre, sol, poper, čebula, kumare, paprika, maslo ... Pripravljen tatarski biftek spravimo v majhne posodice in dobro zapremo. Porabiti ga je treba v nekaj dneh. Pri uživanju velja opozorilo: ker gre za jed iz surovega mesa, se lahko v njem razvijejo mikroorganizmi. To lahko privede do zastrupitve in prebavnih težav, pri nosečnicah pa lahko celo ogrozi plod. 
Deli s prijatelji