RECEPT

Polnjene bučke s paradižnikom in skuto  

Objavljeno 02. avgust 2019 10.42 | Posodobljeno 02. avgust 2019 10.56 | Piše: N. M.

Na domačem vrtu je sezona bučk v polnem razmahu. Toliko jih je, da nam jih ne uspe pravočasno uporabiti. Zato danes z vami delimo recept za polnjene bučke. Najbolje se bodo obnesle prav tiste velike.  

Recept za polnjene bučke FOTO: Jernej Kitchen 
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Korenje in čebulo olupimo ter drobno sesekljamo. Ponev pristavimo na zmeren ogenj. Dodamo žlico oljčnega olja.

Bučke dobro umijemo, vzdolž razpolovimo in izdolbemo sredico. Sredico dobro sesekljamo in dodamo k čebuli v ponev, dodamo tudi dva sesekljana stroka česna. Premešamo in pražimo še 5 minut. Dodamo paradižnik v koščkih in kuhamo še 15 minut na šibkem ognju.

Izdolbene bučke rahlo posolimo, po petnajstih minutah pa vodo, ki se bo nabrala, odcedimo in osušimo s papirnatimi brisačkami.
V pekač (velikosti približno 20 cm x 30 cm) damo dve žlici paradižnikove omake in jo enakomerno premažemo po celotni površini. Bučke položimo na omako.

Namažemo jih z žličko pasirane posnete skute. Dodamo paradižnikovo omako, tako da sta dve tretjini bučke napolnjeni. Po vrhu nadrobimo žlico nepasirane skute in posujemo z žličko drobtin. Pred peko posujemo še s sveže nastrganim sirom gavda. Postopek ponovimo z vsemi bučkami. Pekač postavimo v pečico in pečemo od 20 do 25 minut pri 200 stopinj. Postrežemo s sezonsko solato.


Sestavine

1 žlica oljčnega olja
1 korenje
1 čebula
2 večji ali 4 manjše bučke
2 stroka česna
400 g paradižnika v koščkih (pločevinka)
4 žličke pasirane posnete skute 10 % Zelene doline
4 žlice nepasirane skute Zelene doline
4 žličke drobtin
100g sira gavda v kosu Zelene doline


Recept je nastal v okviru projekta 100 žensk na Triglav.
Deli s prijatelji