JOGURT

Poleti se osvežimo z jogurtom

Izbiramo lahko med široko paleto navadnih, sadnih, tekočih, trdih in še kakšnih jogurtov; zadnja leta je zlasti priljubljen grški.
Fotografija: Jogurt nam tekne zlasti v poletnih dneh. FOTO: Guliver/Thinsktock
Odpri galerijo
Jogurt nam tekne zlasti v poletnih dneh. FOTO: Guliver/Thinsktock

V poletnih mesecih uživamo več jogurta in kislega mleka pa tudi kefirja, vsi trije pa spadajo v skupino živil fermentiranega mleka. Razlikujejo se po mikroorganizmih, ki povzročijo, da se mleko spremeni v enega od njih. Če pogledamo geografsko, spada kislo mleko v višjeležeče kraje s hladnejšim podnebjem, medtem ko delajo jogurt v toplih krajih. Kefir se od prvih dveh razlikuje po tem, da poleg mikroorganizmov vsebuje tudi kvasovke.
Jogurt nam tekne zlasti v poletnih dneh. FOTO: Guliver/Thinsktock
Jogurt nam tekne zlasti v poletnih dneh. FOTO: Guliver/Thinsktock

Prvi, drugi ali tretji, vsi veljajo za zdravo živilo, ki ga strokovnjaki priporočajo, saj dobro vplivajo na delovanje našega organizma, zlasti če so obogateni s probiotiki.

Kremasti in gosti grški

Najbolj priljubljeni med naštetimi so gotovo jogurti, kar kaže tudi sprehod med trgovskimi policami, kjer najdemo celo paleto jogurtov, drugih dveh pa le vrsto ali dve.
Pa poglejmo, med kakšnimi jogurti lahko izbiramo. Glede na vrsto mleka imamo pri nas kravje, kozje in ovčje jogurte, glede na vsebnost maščobe pa polnomastne in lahke, pri čemer se stopnje maščobe gibljejo od manj kot 1,5 do 3,6 pri kravjem, pri ovčjem pa tudi čez 6 odstotkov.
Sadnega raje pripravimo sami.
Sadnega raje pripravimo sami.

Jogurti so lahko različno trdi oziroma tekoči, čvrstega lahko v lončku režemo z žlico, medtem ko tekoče pijemo. Poleg teh razvrstitev najdemo celo vrsto jogurtov z različnimi okusi, najpogostejši so sadni, vaniljevi in kavni. Nekateri imajo dodane koščke sadja, drugi so gladko zmešani in imajo le sadni okus. Pomembna je delitev na navadni in probiotični jogurt, slednji ima dodane bakterije, ki ugodno vplivajo na prebavo. Probiotični so posebno priporočljivi za ljudi, ki imajo težave s prebavo. Dober je tudi navadni jogurt.
V zadnjih letih je priljubljen grški jogurt.
V zadnjih letih je priljubljen grški jogurt.

Vzemimo si čas in preberimo deklaracijo na lončku oziroma embalaži. Predvsem v tistih z okusi se poleg jogurta in dodatkov skriva še marsikaj, zlasti sladkor, ki ga v dobri veri, da uživamo zdravo živilo, mimogrede pojemo žlico ali dve. Zato je bolje, da sadni jogurt delamo sami: iz navadnega, ki mu dodamo poljubno sadje.
Omenimo še v zadnjih letih vse bolj priljubljen grški jogurt, ki se od navadnega razlikuje po načinu proizvodnje. Pripravljajo ga namreč tako, da iz jogurta odcedijo sirotko, s čimer se odstrani tudi precej sladkorja in kalorij. Čeprav je grški jogurt izrazito kremast in gostejši od navadnega, zaradi česar so mnogi prepričani, da je bolj kaloričen, ni tako. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije