LAHKA HRANA

Poleti prijajo lahke jedi

V vročih dnevih se izognemo pripravi jedi, ki jih kuhamo več ur in še dodatno segrevajo prostor; izberemo meso, ki ga hitro popečemo.
Fotografija: Piščančji file je hitro pečen. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Piščančji file je hitro pečen. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

V nedeljo zjutraj, okoli osmih je bilo, srečam dve starejši gospe iz sosednje ulice, ki sta se odpravili na jutranji sprehod, preden bi se začela neusmiljena vročina. Prestopali sta se na križišču, ne vedoč, katero smer naj ubereta, tako da sem ujela del njunega pogovora. O nedeljskem kosilu sta klepetali.
Juha iz mlade zelenjave je pripravljena v petnajstih minutah.
Juha iz mlade zelenjave je pripravljena v petnajstih minutah.

»Danes sem že skuhala govejo juho,« je rekla prva. »Joj, kako si pridna,« je pohvalila druga. »Veš, sem vstala že ob pol štirih in pristavila juho, da mi ne bo treba kuhati podnevi, v najhujši vročini,« je povedala skrbna kuharica. Kaj je bilo poleg juhe na jedilniku, nisem slišala, se mi je pa zdelo neverjetno, da nekdo sredi noči kuha kosilo, ker je podnevi prevroče, samo zato, ker se ne more odreči goveji juhi. Ali čemur koli drugemu.

Vroči dnevi, ki so za nami, pa najbrž še kaj pridejo, so res neprimerni za večurno kuhanje, saj s tem prostor dodatno segrejemo, pa še polno vlage se nabere v zraku, tako da je v kuhinji kot v tropih. Če res ne gre brez juh ali mesnih jedi, ki se kuhajo uro ali več, je to najbolje opraviti pozno zvečer ali zgodaj zjutraj, da lahko še pred vročino temeljito prezračimo, tako kot gospa iz sosednje ulice.
Poleti radi jemo različne solate.
Poleti radi jemo različne solate.

Vendar bodimo obzirni do sosedov, če živimo v bloku. Zgornji sosednje pač ne bodo srečni, če bodo sredi noči v njihovo spalnico prihajale vonjave po praženi čebuli ali golažu: kuhajmo pri zaprtem oknu, zračili pa bomo zjutraj. Seveda si nočno kuharijo lahko privoščijo le tisti, ki jim zjutraj ni treba zgodaj vstajati.

Ampak večini težke jedi poleti sploh ne ustrezajo, zato pripravljamo lahke, pretežno zelenjavne, meso pa take vrste, ki je pečeno hitro, na primer zrezke, piščančje peruti, ražnjiče in čevapčiče, tako kot na žaru. Še bolje je, če imamo kuhinjo in žar na vrtu, v globoki senci. Če pripravljamo kosilo v kuhinji, izberimo jedi, zaradi katerih nam ne bo treba prižigati pečice, štedilnik pa največ za kakšne pol ure.


V tako kratkem času lahko skuhamo na primer riž, krompir ali testenine, na hitro spečemo piščančji zrezek ali zelenjavno prilogo. Tudi juha iz mlade zelenjave bo kuhana v petnajstih ali dvajsetih minutah. Med kuhanjem ne pozabimo pokriti loncev in prižgati nape, da ne bo preveč pare uhajalo v prostor. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije