GOBARSKI KOTIČEK

Po odjugi po škrlatne čašice

Gobe potrebujejo zrak za dihanje, zato jih bomo tudi konec februarja nabirali v košare ali papirnato vrečko.
Fotografija: Gobane lahko sušimo in potem shranimo v zamrzovalnik. FOTO: Ana Ivanovič
Odpri galerijo
Gobane lahko sušimo in potem shranimo v zamrzovalnik. FOTO: Ana Ivanovič

Sneg in nizke temperature so prekinili rast zimskih gob, a po odjugi se bomo odpravili v gozd po škrlatne čašice, marčnice in navadne žveplenjače.
Raje jih shranjujte v papirnatih vrečkah ali posodicah, pokritih s kuhinjsko krpo. Prepričajte se, da gobe niso polomljene ali stisnjene, saj postanejo ranjena mesta, zaradi visoke vsebnosti vode, zelo občutljiva.

Temnejše – starejše

Že pri nakupu ali nabiranju si je treba ogledati svežino gob, da niso klobuki preveč odprti in da so lističi še lepih svetlih barv, saj temnejši ko so, starejše so gobe.
Na splošno jih je treba zaužiti v enem dnevu ali največ dveh.
Toda lahko jih dobro konzerviramo, predvsem z zamrzovanjem, tako da jih narežemo na poljubne kose (manjše lahko pustimo tudi cele), jih blanširamo in zamrznemo, lahko pa jih zamrznemo tudi surove. Ko jih potrebujemo, jih ne odmrzujemo, ampak še zamrznjene dodamo neposredno v omake, juhe, mesne ali zelenjavne jedi.

Gobe sušimo

Očiščene klobuke in bete (tiste, ki so užitni) narežemo na tanke rezine in jih položimo na pekač ter sušimo v pečici pri 40 stopinjah Celzija. Najlažje in najbolj kakovostno pa je sušenje v sušilnikih za zelenjavo in sadje.
Suhe gobe damo v papirnate vrečke in shranimo v zamrzovalnik, saj tako ne bomo doživeli neprijetnih presenečenj v obliki črvičkov in moljev.
Gobe lahko shranimo tudi v solnico ali kis in jih uporabimo za juhe, omake, prikuhe (iz solnice) ali za priloge k mesnim jedem (kisle). Pa dober tek vam želim!

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije