OKUSI

Pisan pomladni krožnik

Zelenjavo ali sadje s pomočjo rezalnika spremenimo v simpatično jed; postrežemo hladne, lahko jih na hitro zblanširamo ali popečemo na vročem olju.
Fotografija: Na trgu so najrazličnejši rezalniki zelenjave. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Na trgu so najrazličnejši rezalniki zelenjave. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Bučke so sicer poletna zelenjava, a v resnici so lahko vse leto na naših jedilnikih. Kupimo jih lahko v vseh letnih časih, spomladi,
Z različnimi vrstami zelenjave lepo okrasimo krožnik.
Z različnimi vrstami zelenjave lepo okrasimo krožnik.
ko smo siti težkih jedi hladnih dni, so dobrodošla zelenjava, iz katere pripravimo lahkotne, sveže obroke. V zadnjih letih so kuharje in jedce obnoreli špageti iz bučk, ki jih je izjemno enostavno pripraviti, če imamo ustrezne pripomočke. So simpatični na pogled, povrhu pa lahko iz njih pripravimo kopico zanimivih jedi.

Sicer lahko narežemo tudi nekatere druge vrste zelenjave, denimo korenje, kolerabo ali rdečo peso in kumare pa tudi krompir. Špagete iz zelenjave lahko uživamo presne, lahko pa jih na hitro zblanširamo v vreli vodi ali popečemo na vročem olju. Lahko jih pripravimo kot toplo jed ali hladen prigrizek ali solato z oljem in kisom. Zelenjavne špagete različnih barv uporabimo za pisano okraševanje različnih jedi.

Bučkini špageti so prava hrana za z zimskimi jedmi obremenjene želodce.
Bučkini špageti so prava hrana za z zimskimi jedmi obremenjene želodce.
Da bi bili špageti čim lepše narezani, je najbolje uporabiti poseben rezalnik, lahko je raven ali spiralni. Za začetek bo dovolj, če uporabimo lupilnik za zelenjavo, ki ima na eni strani rezila enakomerno razporejene udrtine, priročen pa je tudi navadni ribežen za zelenjavo. Lupilnik zelenjave je primeren za rezanje bučk ali druge zelenjave na tenke rezine, ki jih pripravimo kot karpačo.
Če nameravamo zelenjavo večkrat postreči v obliki špagetov, je najbolje kupiti rezalnik, ki je silno preprost za uporabo. Enostavnega dobimo že za manj kot deset evrov, kar si bržkone lahko privošči vsak kuhar. Sicer pa se lahko potrudimo in bučke ali drugo zelenjavo narežemo z nožem. Ta metoda je kajpak bolj zapletena oziroma dolgotrajna, rezultat pa po pričakovanjih nekoliko slabši kot pri delu z rezalnikom. Bolj zahtevni kuharji bodo morda kupili boljše rezalnike, ki lahko stanejo nekaj deset evrov, v trgovinah smo našli tudi električne, ki so dražji, v povprečju je treba zanje odšteti okoli petdeset evrov, našli pa smo ga tudi za manj kot trideset. Vsekakor eden bolj priročnih pripomočkov, če v kuhinji radi eksperimentiramo.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije