KUSNO

Pečen file brancina s popečeno zelenjavo in maslenim peteršiljevim krompirjem

Objavljeno 13. april 2019 12.03 | Posodobljeno 13. april 2019 11.24 | Piše: Špela Ankele

Recept Boštjana Broliha.

Pečen file brancina s popečeno zelenjavo in maslenim peteršiljevim krompirjem
Že kakih dvajset let se Boštjan Brolih, doma iz okolice Kranja, suka za štedilniki blejskih hotelov in restavracij. Zadnja štiri leta vodi kuhinjo v Kavarni Park, ki je pred kratkim dobila nadvse sodobno podobo. V tej kavarni z izjemnim pogledom na otoček in grad že vrsto let kajpada kraljujejo blejske kremne rezine – proti koncu leta bodo našteli že 15 milijonov teh tradicionalnih sladic! Znamenitim rezinam so v Sava Hotelih Bled pripeli obnovljeno ponudbo, ki v Kavarni Park zdaj temelji tudi na modernih (sodobno imenovanih monoporcijskih) sladicah, (nagrajenih) sladoledih in pisanih napitkih, ki jim družbo dela bistrojska hrana. Ker so nas na sončen pomladni dan bolj kot sladice zamikale glavne jedi, vam eno takšnih, na hitro pripravljenih, a hkrati zelo okusnih, predstavlja vodja kuhinje Kavarne Park.

Na oljčnem olju prepražimo na kocke narezano zelenjavo in jo začinimo.
Brancina očistimo in naredimo fileje. Ribo zatem dobro osušimo in začinimo.
Krompir olupimo, narežemo na kocke in skuhamo skoraj do konca. Odlijemo vodo, začinimo, dodamo oljčno olje in sesekljano peteršiljevo zelenje.

Na en kos papirja za peko najprej položimo četrtino krompirja s peteršiljem, čez razporedimo četrtino pražene zelenjave, na vrh položimo file brancina. Previdno oblikujemo škrnicelj. Postopek ponovimo še trikrat, tako da dobimo štiri škrniclje – za vsakega jedca enega.

Položimo na pekač in porinemo v pečico, ogreto na 200 stopinj Celzija. Naj se peče kakih 12 minut.

Za ribjo omako na oljčnem olju najprej zasteklimo sesekljano šalotko. Dodamo vino, pokuhamo na polovico. Nato vlijemo ribjo osnovo in znova pokuhamo. Na koncu dodamo še malo sladke smetane in hladno maslo. Precedimo skozi fino cedilo in začinimo po okusu.

Ribo postrežemo tako, da peki papir malce odvijemo, zraven pa ponudimo še ribjo omako.

Za 4 osebe:

1,5 kg brancina Fonda
80 g rumene paprike
80 g rdeče paprike
80 g rdeče čebule
50 g zelenih bučk
100 g mlade čebule
500 g krompirja
50 g peteršilja (zelenje)
oljčno olje
50 g masla
50 g šalotke
0,2 l ribje osnove
0,5 dl sladke smetane
1 dl belega vina
sol

In še:

4 kosi papirja za peko


Idealna kombinacija k tej jedi je sveža, sadna malvazija, priporoča sommelierka Mira Šemić, v kozarec pa lahko natočimo tudi beli ali sivi pinot.
Deli s prijatelji